Πώς βρέθηκε ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος των παροχών

Πώς βρέθηκε ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος των παροχών

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε χθες τους… λογαριασμούς της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από το πακέτο των 3,443 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, νέα μέτρα στήριξης είναι μόνο τα 404 εκατ. ευρώ. Συμπέρανε ότι τα 2,576 δισ. ευρώ ήταν παρεμβάσεις που ήδη ίσχυαν στην αγορά και τα υπόλοιπα 463 εκατ. ευρώ επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων. Άρα… άνθρακες ο θησαυρός λέει ο ΣΥΡΙΖΑ διαβάζοντας τα ίδια ακριβώς νούμερα. Και εδώ σταματάει η πραγματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχίζει η… πραγματική πραγματικότητα.

Επιχείρημα πρώτο: Η επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022 ήταν πράγματι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και το 2021. Όπως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Και είναι ένα μέτρο που έχει ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά. Είναι μέτρο στήριξης; Προφανώς και ναι γι’ αυτό και επιβαρύνει και δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό. Διότι αν δεν εύρισκε το οικονομικό επιτελείο αυτό τον δημοσιονομικό χώρο, από την 1/1/2022 όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο θα έβλεπαν μείωση στις καθαρές αποδοχές τους. Ποιος θα το ήθελε αυτό;

Γνωστό μέτρο και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% λέει η αντιπολίτευση. Αλήθεια είναι. Μόνο που οι επιχειρήσεις (και προφανώς όλα τα νομικά πρόσωπα που θα εμφανίσουν κέρδη μέσα στο 2021) δεν έχουν καρπωθεί ακόμη το όφελος. Αυτό θα γίνει από την επόμενη χρονιά.

Τα 3,44 δισ. ευρώ είναι χρήματα που θα πέσουν στην αγορά στο σύνολό τους από εδώ και στο εξής. Είτε για να διατηρηθούν οι μισθοί στο ύψος τους, είτε για να μειωθούν οι δόσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών από την 1/1/2022, είτε για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην κτηματαγορά, είτε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ειδικά νέων, είτε για αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας ειδικά στην ενέργεια.

Το ερώτημα δεν είναι αν τα μέτρα είναι παλαιά ή καινούργια. Το ερώτημα είναι πότε θα φανεί αυτό το χρήμα στην αγορά και η απάντηση είναι δεδομένη. Από εδώ και στο εξής. Και το δεύτερο ερώτημα είναι που βρέθηκαν αυτά τα λεφτά.

Υπάρχει και σε αυτό απάντηση. Το οικονομικό επιτελείο κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στην φετινή ανάπτυξη. Ήθελε να έχει στοιχεία για τον τουρισμό και την πορεία της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο. Όταν τα στοιχεία ήρθαν, φάνηκε ότι το +3,6% είναι πολύ μικρό. Και ήρθε η αναθεώρηση του στόχου στο 5,9%. Αυτό σημαίνει επιπλέον 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ. Και τα τρία δις. ευρώ στο ΑΕΠ σημαίνουν επιπλέον φορολογικά έσοδα της τάξεως των 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Αυτό είναι και το κόστος των νέων μέτρων στήριξης που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2021. Βρέθηκαν πρόσθετα έσοδα και επιστρέφονται στην κοινωνία χωρίς να αλλάζει το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Όσο για το 2022, είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των βασικών μέτρων στήριξης από τον Μάιο. Και τώρα, με την παραδοχή ότι η υψηλότερη ανάπτυξη του 2021 φέρνει θετική επίπτωση και στα έσοδα του 2022, υπολογίστηκε νέος δημοσιονομικός χώρος άνω των 400-500 εκατ. ευρώ ο οποίος επίσης θα μοιραστεί. Και πάλι χωρίς να διακυβευτεί ο δημοσιονομικός στόχος της επόμενης χρονιάς. Το 2022, θα έχουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης 2,3 δις. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα θα περιοριστεί από τα 12 δις. ευρώ στο 1 δις. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών.