Πώς το ΧΑ έκλεισε τον (κυβερνητικό) κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς το ΧΑ έκλεισε τον (κυβερνητικό) κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με μια επιβλητική, αλλά κυρίως, ευθέως... σημειολογική κίνηση, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο διέσπασε τα προηγούμενα υψηλά 18 μηνών, αλλά πλέον βρίσκεται σε υψηλά τεσσεράμισι ετών, κλείνοντας – με μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού - τον πτωτικό (και καταστροφικό) κύκλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Πρόκειται για ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο επηρεάζονται οι αγορές από τις πολιτικές εξελίξεις, πόσο μπορούν να ενισχυθούν οι αξίες όταν υπάρχει το κατάλληλο «έδαφος» για την άνθιση των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, ή αντίστροφα, πόσο μπορούν να πληγούν και να υποτιμηθούν όταν υπάρχουν εμμονές και ιδεοληψίες που φέρνουν στασιμότητα και οπισθοδρόμηση.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της Ν.Δ. και τη διαφορά σε διψήφιο ποσοστό, τα ομόλογα να καταγράφουν ιστορικό – σε ταχύτητα και ένταση - ράλι αποφόρτισης και τις αγορές του εξωτερικού σε επιβεβαίωση του bull market, το Χ.Α. βρίσκει νέα δυναμική ανόδου.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έκλεισε στις 891,31 μονάδες με άνοδο 1,93%, που είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 904,59 μονάδες! Δηλαδή, το ελληνικό χρηματιστήριο – με φόντο την επικείμενη πολιτική αλλαγή - «επέστρεψε» εκεί απ'' όπου (σχεδόν) ξεκίνησε η καταστροφική 4ετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαίο ασφαλώς.

Η αγορά «μίλησε» και μάλιστα ξεκάθαρα, κάτι που κάνει όλο το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τις 26 Μαΐου και μετά όταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε πολιτικό ντόμινο και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και μέσα σ'' αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια, η αγορά «είδε» τα χαμηλά 29 ετών και τις 420,82 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου 2016, επίπεδα που ο Γ.Δ. είχε να δει από τις αρχές του ''90), επιβλήθηκαν capital controls, το Χ.Α. έκλεισε για έξι εβδομάδες για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, ενώ εν γένει το χρηματιστήριο απαξιώθηκε περαιτέρω ως θεσμός.

Η κατάσταση άλλαξε από τα μέσα Ιανουαρίου 2019 και εντεύθεν, με την αγορά να «ποντάρει» εξ αρχής στην πολιτική αλλαγή (ασχέτως με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών), δεδομένου ότι οι εκλογικές χρονιές, κατά 80% είναι ανοδικές.

Πλέον, η αγορά ποντάρει ευθέως σε αλλαγή του σκηνικού την προσεχή Κυριακή και στην εκλογή μιας κυβέρνησης φιλικής προς τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, την ιδιωτική πρωτοβουλία και το χρηματιστήριο.

Το ράλι στα ομόλογα δείχνει ότι το ρίσκο χώρας μειώνεται ραγδαία και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πιο ταχύτερη των προσδοκιών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν το καλύτερο από το 1998 στο Χ.Α., τουλάχιστον σε απόδοση Γενικού Δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 41,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 83,40%! Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 38,31%, ενώ ο Mid Cap κέρδισε 36,14%!

Δίψα  

Τράπεζες, κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι υποδομών, κατασκευών, ενέργειας αλλά και εταιρείες διαφόρων κλάδων μικρότερης εμβέλειας, εδώ και καιρό «χτίζουν» στην προοπτική της πολιτικής αλλαγής, που μπορεί να ξεμπλοκάρει την οικονομία, να ελκύσει επενδύσεις και να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις.  

Η αγορά «διψά» για ζωτικές αλλαγές που θα ξυπνήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να καταστήσουν τη χώρα ξανά έναν δημοφιλή επενδυτικό προορισμό, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ και διάλυσης του επιχειρηματικού ιστού. 
Η χώρα δεν έχει εξέλθει της κρίσης και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, όπου απαιτείται μια επενδυτική… επανάσταση και ένα ισχυρό σοκ σε όλη την οικονομία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο σε πολλά επίπεδα. 


Υποστηρικτικό διεθνές κλίμα 

Μπορεί ο κυρίαρχος καταλύτης που ωθεί το ελληνικό χρηματιστήριο υψηλότερα να είναι οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, όμως άκρως υποστηρικτικό είναι και το διεθνές timing των χρηματιστηριακών αγορών. 

Και τούτο διότι οι «μάχες» για τον εμπορικό πόλεμο έχουν εξομαλυνθεί – σ'' αυτή τη φάση (μέχρι το επόμενο επεισόδιο) - η ρευστότητα είναι... οργιώδης και ζητά επενδυτική διοχέτευση, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική μειώσεων επιτοκίων, αβαντάροντας τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία. 

Χθες, οι δύο κυριότεροι δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, πιστοποιώντας ότι το πιο μακροχρόνιο και ανθεκτικό bull market της ιστορίας, παραμένει ακάθεκτο! 

Με τους επενδυτές να προεξοφλούν μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) μέσα στον Ιούλιο, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 26.966,00 μονάδες με άνοδο 0,67%, επίπεδα που είναι νέα ιστορικά υψηλά! 

Σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών έκλεισε και ο δείκτης με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος παγκόσμια, ο λεγόμενος και... δείκτης των δεικτών, ο S&P 500 που κέρδισε 0,76% ή 22,61 μονάδες, στις 2.995,62.

Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 8.170,23 μονάδες με άνοδο 0,75%. Σημειώνεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street έκλεισε νωρίτερα, στις 20:00 ώρα Ελλάδος, καθώς σήμερα υπάρχει η μεγάλη Αμερικανική αργία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.  

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς