Πώς η Ελλάδα θα φτάσει στο investment grade και τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης
Πηγές Moodys στο Liberal

Πώς η Ελλάδα θα φτάσει στο investment grade και τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Τους παράγοντες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της χώρας και στην αναβάθμισή της, ώστε να φτάσει μετά από πολλά χρόνια στο «investment grade», μαζί με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που κρύβει το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού των τραπεζών, αναλύει στο Liberal στέλεχος της Moody’s Φρανκφούρτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με στόχο τη διαμόρφωση ενός περισσότερο φιλοεπενδυτικού πλαισίου, επισημαίνει το στέλεχος του γνωστού οίκου αξιολόγησης. Ωστόσο τονίζει πως απαιτείται ένταση των προσπαθειών με φόντο τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Η Ελλάδα υπολείπεται εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες ξένες επενδύσεις, το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί» υπογραμμίζει, ωστόσο αξιολογεί ιδιαιτέρως θετικές τις επενδύσεις της Microsoft, της Pfizer, της Teamviewer και γενικότερα το γεγονός πως η χώρα εμφανίζεται να βρίσκεται –μετά από χρόνια- στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Επομένως οι άμεσες ξένες επενδύσεις που θα έρθουν στη χώρα αποτελούν μια πρώτη προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η μείωση του χρέους της χώρας, η οποία μπορεί να έρθει είτε με αύξηση του ΑΕΠ μέσω επενδύσεων και αύξησης της κατανάλωσης, είτε με μείωση του χρέους, με την περίπτωση της Ελλάδας να φαίνεται πως θα ακολουθήσει τον συνδυασμό των δύο.

Στην ερώτηση, κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος που επικαλείται η αντιπολίτευση επικαλείται για νέο μνημόνιο εξαιτίας της αύξησης του χρέους λόγω πανδημίας, το στέλεχος της Moody’s απαντά κατηγορηματικά ότι δεν συντρέχει τέτοια προοπτική. Κι αυτό, καθώς δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιστρέψει σε παρόμοιου είδους μνημόνια, αφού παρουσιάζει μια σαφής αναπτυξιακή δυναμική.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία της χώρας θα διαδραματίσουν φυσικά τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια. Εδώ υπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις και είναι άγνωστο ποια θα επικρατήσει, σύμφωνα με το στέλεχος του ξένου οίκου. Από τη μία ίσως υπάρξει αύξηση των κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας έως 10 δισ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αρκετά δάνεια έχουν αρχίσει να καθυστερούν.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις μέσω τιτλοποιήσεων για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, ενώ προχωρούν ταχέως στην εξυγίανσή των ισολογισμών τους μέσω ΑΜΚ και της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες της Βασιλείας. Επομένως το κλίμα για τις τράπεζες χαρακτηρίζεται θετικό καθώς κεφαλαιακά ενισχύονται.

Στα θετικά στοιχεία που εξετάζουν οι οίκοι αξιολόγησης προκειμένου να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της χώρας, συγκαταλέγονται επίσης  τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα, που είναι χαμηλά διαμορφώνοντας πολύ θετικό momentum.

Δύο ακόμη παράμετροι θα κρίνουν την αναβάθμιση ή μη της χώρας. Η πρώτη έχει να κάνει με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και της υλοποίησης του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και η δεύτερη με τη πορεία της πανδημίας.

«Σε περίπτωση που  υπάρχουν νέα lockdown εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και δεν υπάρχουν αυξημένες τουριστικές ροές στη χώρα, τότε όλες οι εκτιμήσεις θα πάνε πίσω ένα με δύο χρόνια», παρατηρεί το υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s. Και πότε μπορεί να δούμε αναβάθμιση της χώρας στο investment grade; Μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, απαντά ο συνομιλητής μας.