Πώς η μείωση των φόρων «εκτόξευσε» τα μερίσματα

Πώς η μείωση των φόρων «εκτόξευσε» τα μερίσματα

Οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 χαρακτηρίστηκαν από τις συνέπειες της πανδημίας. Κλειστές επιχειρήσεις για μήνες μέσα στο 2020, αναστολές συμβάσεων εργασίας, μη καταβολή ενοικίων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι τα τελικά στατιστικά στοιχεία θα δείξουν μείωση στο ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά, με τις ιδιαιτερότητες που αναφέρθηκαν, μέσα στις επόμενες ημέρες. Και θα φανεί σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Λαφφέρ θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά. Διότι οι φορολογικές δηλώσεις του 2021, σε αντίθεση με το τι θα περίμενε κανείς -και εύλογα λόγω της πανδημίας του 2020- δεν θα δείξουν σημαντική μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων συνολικά.

Προφανώς, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Προφανώς, οι επαγγελματίες εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη καθώς τα γραφεία τους  και τα μαγαζιά τους κατέβασαν ρολά για πολλές εβδομάδες. Όμως το «μεγάλο κόλπο» έγινε με τα μερίσματα. Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα -μεταξύ των οποίων και των μερισμάτων- αλλά και η μείωση του συντελεστή φορολόγησής τους από το 15% στο 5% οδήγησε τις γενικές συνελεύσεις στο να αποφασίσουν να ανοίξουν τα σεντούκια. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τα δηλωθέντα εισοδήματα από μερίσματα το 2021 εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 6 δισ. ευρώ από μόλις 2,5 δισ. ευρώ το 2019.

Γιατί συνέβη αυτή η εκτόξευση; Διότι ενώ για τα εισοδήματα που αποκτούνταν μέσα στο 2019 επιβάλλονταν φόρος με συντελεστή 10% αλλά και εισφορά αλληλεγγύης που προσέθετε άλλο ένα 9-10% (σ.σ συνήθως τα μερίσματα ξεπερνούν τα 65.000 ευρώ τουλάχιστον για τις μεγάλες επιχειρήσεις οπότε η εισφορά αλληλεγγύης έφτανε να υπολογίζεται με το υψηλότερο κλιμάκιο) για το 2020 και ο συντελεστής παρακράτησης των μερισμάτων έπεσε κατά 50% από το 10% στο 5% και η εισφορά αλληλεγγύης πάγωσε. Μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αποδεσμεύσουν κεφάλαια που έμεναν εγκλωβισμένα στα ταμεία των επιχειρήσεων για να τα διανύμουν στους μετόχους.

Και το αποτέλεσμα; Και πρόσθετο χρήμα 4 δισ. ευρώ τουλάχιστον κυκλοφόρησε μέσα στο 2021 στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου δεν υποχώρησαν ουσιαστικά. Παρακράτηση 10% στα 2,5 δισ. ευρώ βγάζει έσοδο 250 εκατ. ευρώ. Παρακράτηση 5% στα 6 δισ. ευρώ βγάζει έσοδο 300 εκατ. ευρώ δηλαδή περισσότερα. Όσο για την όποια απώλεια από την εισφορά αλληλεγγύης, καλό θα είναι πριν την υπολογίσει κάποιος από μόνη της να συνυπολογίσει και το έσοδο που αποφέρουν στο δημόσιο από ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης 6 δισ. ευρώ «ζεστού χρήματος» που μπαίνουν στην … κυκλοφορία.