Πώς θα βγουν στη σύνταξη με ρύθμιση οφειλών: Η διαδικασία
Shutterstock
Shutterstock
Αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες

Πώς θα βγουν στη σύνταξη με ρύθμιση οφειλών: Η διαδικασία

Με ρυθμούς εξπρές αναμένεται να εκδοθούν οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών με οφειλές προς τον Ενιαίο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Τις προηγούμενες μέρες εκδόθηκε η πολυπόθητη υπουργική απόφαση που διέπει το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να προσαρμόσουν το υφιστάμενο ψηφιακό σύστημα στα νέα δεδομένα. 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο βάζει τέλος στην «ομηρία» χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι λόγω χρεών αδυνατούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Η πρόσφατη ΚΥΑ άνοιξε και τυπικά το δρόμο προς τη σύνταξη για τουλάχιστον 20.000 ασφαλισμένους, καθώς επιτρέπει σε οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για τους αγρότες) να λαμβάνουν πλέον το 40% της σύνταξής τους. Το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται για να αποπληρωθεί μέρος του χρέους τους, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Το ποσό που θα μείνει μετά το τέλος της διαδικασίας θα αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ο ασφαλισμένος πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ή προς τον π. ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ.
  • να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του,
  • να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης, και
  • οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ. 

Αυτοματοποιημένος και με διαδικασίες fast track ο έλεγχος των χρεών από ΕΦΚΑ-Τράπεζες 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, η διαδικασία αίτησης για έλεγχο δεν θα πραγματοποιείται μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά μέσω του υφιστάμενου συστήματος -και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει την αίτηση του για σύνταξη και μέσα από το ίδιο ψηφιακό περιβάλλον θα δίνει τη συγκατάθεση του στον ΕΦΚΑ και τις Τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει ο έλεγχος των οφειλών του σε σχέση με τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια. 

Μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και την συγκατάθεση του ασφαλισμένου, θα «τρέχει» ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα ολοκληρώνει τον έλεγχο εντός της ίδιας ημέρας. Ωστόσο, για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει πρώτα ο ΕΦΚΑ να υλοποιήσει μια σειρά τροποποιήσεων και προσθηκών στο υφιστάμενο ψηφιακό σύστημα. Υψηλόβαθμες πηγές του υπερταμείου ασφάλισης εκτιμούν ότι αυτό το πλέγμα τροποποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα. 

Εφόσον μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ αλλά όχι τις 30.000 ευρώ ή τις 6.000 ευρώ αλλά όχι τις 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, τότε η αίτηση γίνεται δεκτή και ο ΕΦΚΑ προχωρά στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.

Σε περίπτωση, όμως, που το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ ή τις 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, τότε κοινοποιείται στον ασφαλισμένο έγγραφο οφειλής. Ο οφειλέτης που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει είτε να καταβάλει εντός διμήνου από την κοινοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, είτε να προχωρήσει στην υπαγωγή του στη ρύθμιση.  Ακολούθως και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο ΕΦΚΑ προχωρά στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης.