Πώς θα επηρεάσει το εμβόλιο την ελληνική οικονομία

Πώς θα επηρεάσει το εμβόλιο την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της κάποιους δύσκολους μήνες αλλά η κυκλοφορία του εμβολίου τον επόμενο χρόνο συνεπάγεται ότι θα καλύψει τις απώλειες της πανδημίες στις αρχές του 2022. Αυτό αναφέρει σε σημερινή έκθεση η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλό ωστόσο η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ εξαλείφει για την επόμενη διετία τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η CE σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ορισμένα από τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Ευρωζώνη για τον περιορισμό της πανδημίας, ωστόσο η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από την κυκλοφορία του εμβολίου λόγω της εξάρτησής από τον τουρισμό. Γι’ αυτό το λόγο η Capital Economics αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της και πλέον κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,5% το 2021 και ανάκτηση του χαμένου εδάφους στις αρχές του 2022.

Ο οίκος επισημαίνει ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι πανάκεια, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα λάβει κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ της και θα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες σε αυτό το πεδίο. Το ελληνικό ΑΕΠ θα επηρεαστεί θετικά αν γίνει σωστή και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων, όμως η CE τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καλό ιστορικό. Επομένως στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5% δεν συνυπολογίζεται ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Όσο για το κόστος δανεισμού της χώρας, η Capital Economics εξηγεί ότι παρά την αύξηση του χρέους, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σημειώνει παράλληλα ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο τη συνέχιση του QE Πανδημίας τουλάχιστον έως το 2022, που είναι το μοναδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν οι ελληνικοί τίτλοι. «Όμως ακόμα και αν η ΕΚΤ αποφασίσει κάποια στιγμή να αποσύρει σταδιακά το PEPP, το πιθανότερο είναι να αλλάξει τους κανονισμούς και να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Τα θετικά νέα για τα εμβόλια, προσθέτει ο οίκος, σημαίνουν ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να άρουν την πλειονότητα των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια του β’ και γ’ τριμήνου 2021. Όπως και η Ισπανία, έτσι και η Ελλάδα εξαρτάται πάρα πολύ από τον τουρισμό και επομένως θα ωφεληθεί πολύ περισσότερο από άλλες χώρες από την κυκλοφορία του εμβολίου. Το εμβόλιο θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη των ταξιδιών, προσθέτοντας 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2021.

«Παρ’ όλα αυτά, η αρχή του 2021 θα είναι δύσκολη. Αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα είναι λιγότερο σφοδρό από άλλες χώρες και τα κρούσματα αρχίζουν να υποχωρούν, εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει σε ισχύ αυστηρούς περιορισμούς όλο το χειμώνα για να μειώσει τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει με αργό ρυθμό όταν αρθούν οι περιορισμοί, όμως η προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα λόγω του εμβολίου θα φέρει ισχυρότερο rebound». 

Chart 1: CE Mobility Tracker & Weighted Average of Industrial Production & Retail Sales

Chart 2: GDP & Manufacturing Output PMI

Chart 3: Tourist Receipts
(Balance of Payments, % y/y)

Chart 4: Foreign Air Passenger Traffic
(Millions of Passengers)

Chart 5: GDP (Q4 2019 = 100)

Chart 6: Resilience & Recovery Fund Total Grants Allocation (% of GDP)

Chart 7: General Government Debt (% of GDP)

Chart 8: Spread between Greek and German 10-Year Government Bond Yield (%-pts)

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς