Πόσο απειλεί την οικονομία η μετάλλαξη Δέλτα;

Πόσο απειλεί την οικονομία η μετάλλαξη Δέλτα;

Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν και άλλες ισχυρότερες και ανθεκτικότερες στα εμβόλια μεταλλάξεις του κορονοϊού, η μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να σπείρει ξανά το φόβο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς τα ποσοστά του ανεμβολίαστου πληθυσμού παραμένουν υψηλά με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά το καλοκαίρι. Για την ελληνική οικονομία, ένα lockdown όπως το περσινό, που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου και στην ουσία διήρκεσε έως το Πάσχα, θα ήταν απολύτως καταστροφικό, ωστόσο καμία οικονομία, όσο ισχυρή και αν είναι δεν θέλει να βάλει ξανά λουκέτο.

Πόσο απειλεί στην πραγματικότητα την ανάκαμψη της οικονομίας η μετάλλαξη Δέλτα; Διεθνώς, ο επιχειρηματικός κόσμος φοβάται ένα τέταρτο κύμα και αυτή η ανησυχία καταγράφεται από τις σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε η Oxford Economics σε 160 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του πλανήτη, την περίοδο 12 Ιουλίου–3 Αυγούστου, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι είναι πιο αισιόδοξες για το μέλλον μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν γίνει πιο απαισιόδοξες.

Αυτή η αλλαγή κλίματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μετάλλαξη Δέλτα. Καταγράφεται μάλιστα σε μία περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη τρέχει με… τούρμπο. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που μας πέρασε επιβεβαίωσαν ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη έχει ανεβάσει ταχύτητα, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί πλέον, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν αν και όχι όσο γρήγορα θα έπρεπε. Η εικόνα του τουρισμού - που στη χώρα μας είναι συγκριτικά πολύ καλή μέχρι στιγμής - σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των περιορισμών ενώ η βιομηχανία κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε σε ύφεση στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν μπροστά μία τόσο ισχυρή ανάκαμψη που θα αντισταθμίσει τις απώλειες της πανδημίας. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Oxford Economics, δίνουν πιθανότητες 40% ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 6% το 2021. Όμως ο κίνδυνος να αποδειχθεί τελικά χαμηλότερη η ανάπτυξη θεωρείται αρκετά υψηλός, με τις επιχειρήσεις να δίνουν 25% πιθανότητες στο σενάριο να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο του 4%. Αποτέλεσμα είναι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη να βελτιώνονται ελάχιστα, αντί να ενισχύονται, όπως θα γινόταν στην περίπτωση που το τέλος της πανδημίας θα θεωρείτο βέβαιο.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις προβλέπουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ήπια και όχι εντυπωσιακή. Η μέση εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 5,2% το 2021 και στο 4,1% για το 2022, πολύ χαμηλότερα από το 6,2% και 4,6% που προβλέπει αντίστοιχα για το 2021 και 2022 η Oxford Economics.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί τη βασική ανησυχία των επιχειρήσεων για την επόμενη διετία. Περίπου το 60% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι ένα νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα για την πορεία της οικονομίας την επόμενη διετία. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγράψει η έρευνα του οίκου για έναν μεμονωμένο κίνδυνο στα 5 χρόνια που διεξάγεται (ξεκίνησε στις αρχές του 2016).

Βλέποντας λίγο παραπέρα, σε ορίζοντα πενταετίας, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 41% ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή. Όμως ο φόβος της πανδημίας είναι και πάλι εδώ. Σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις ανησυχεί ότι θα υπάρξουν και νέα κύματα εξάπλωσης τα επόμενα χρόνια που θα επηρεάσουν αισθητά την οικονομία, αποδεικνύοντας ότι οι πρωτοφανείς καταστάσεις που βίωσαν οι επιχειρήσεις από τις αρχές του 2020 έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα.