Πού οδηγεί η κρίση στην Εθνική;

Πού οδηγεί η κρίση στην Εθνική;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Την ώρα που η οικονομία, η κοινωνία και ο ίδιος ο τραπεζικός κλάδος έχουν άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων για να αποφευχθούν τα χειρότερα, στην Εθνική Τράπεζα εξελίσσεται μία αναίτια κρίση που για πολλούς αντανακλά την απαξίωση των ελληνικών τραπεζών, μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, κατάρρευση των πιστώσεων και φυγή των καταθέσεων.

Σήμερα το απόγευμα (6μμ) συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το «όπλο» της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας να βρίσκεται για τα καλά πάνω στο τραπέζι. Μετά τη μετωπική σύγκρουση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, το ΤΧΣ «απειλεί» με έκτακτη γ.σ. στην οποία μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις του, ως βασικός μέτοχος της τράπεζας με 40,39%. 

Να αλλάξει δηλαδή όχι μόνο τον νέο πρόεδρο κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο αλλά και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με πρώτο τον κ. Φραγκιαδάκη. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο κ. Φραγκιαδάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, οι αντιδράσεις από πλευράς Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού(SSM) της ΕΚΤ είναι τέτοιες που αποδεικνύουν πως η ΕΤΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δίνη μίας αντιπαράθεσης… θεσμικού χαρακτήρα. Για ένα θέμα, μάλιστα, που όπως σημειώνεται αρμοδίως, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα συνεκτιμήσει την άποψη του SSM, η οποία έχει γνωστοποιηθεί μέσω επιστολής.

Κατά συνέπεια, δημιουργούνται θέματα σταθερότητας κάτι το οποίο φαίνεται να έχει επισημάνει ο SSM, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την παράταση της κρίσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον SSM, που είναι το απόλυτο αφεντικό των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και τάσσονται υπέρ της επίλυσης των όποιων διαφωνιών σε τακτική και όχι σε έκτακτη γενική συνέλευση, δηλαδή τον Ιούνιο του 2017, με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της τράπεζας. Στον αντίποδα, στην κυβέρνηση εμφανίζονται έτοιμοι να εξαντλήσουν τα όρια των εξουσιών του ΤΧΣ για να… αποκατασταθεί η τάξη.

Θα αποφασίσει το Ταμείο, που έχει αποστολή, βάσει του καταστατικού του, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να δώσει συνέχεια στη διοικητική κρίση και να φτάσει στα άκρα την κόντρα με τον κ. Φραγκιαδάκη ή θα επικρατήσει το πιο ήπιο σενάριο για αποκλιμάκωση της έντασης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση;

Όποια κι αν είναι η έκβαση της διελκυστίνδας μεταξύ ΤΧΣ και διοίκησης της Εθνικής, με φόντο την αλλαγή προέδρου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορική τράπεζα έχει δεχτεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα.

Πολλά έχουν ειπωθεί τόσο για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον διοικητή της κ. Γιάννη Στουρνάρα, όσο και για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια το ΤΧΣ. Όμως στην περίπτωση της Εθνικής, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου για τις τραπεζικές διοικήσεις και η άνευ προηγουμένου κόντρα για την επιλογή μη εκτελεστικού προέδρου, αποδεικνύουν, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ότι σε θεσμικό επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ο επιθυμητός βαθμός συνεννόησης για την έγκαιρη επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Την ίδια ώρα, τραπεζικοί κύκλοι με γνώση των διεργασιών σημειώνουν στο liberal.gr, ότι καθήκον όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι να θέσουν ως προτεραιότητα την σταθερότητα της τράπεζας με την εξεύρεση μίας λύσης χωρίς νέους τριγμούς.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει επισήμως, με τον αντιπρόεδρό της, κ. Γιάννη Δραγασάκη να επιρρίπτει ευθέως ευθύνες  για τη διοικητική κρίση στον κ. Φραγκιαδάκη, υποδεικνύει πως το θέμα πολύ δύσκολα θα κλείσει «αναίμακτα» και σε κάθε περίπτωση κινδυνεύει να αφήσει πίσω του «τραύματα» που δύσκολα θα επουλωθούν.

Η… πολυδιαφημισμένη διεθνής διαδικασία που για πρώτη φορά διεξήγαγε η Εθνική για να βρει το κατάλληλο στέλεχος  που θα αντικαθιστούσε τη Λούκα Κατσέλη εξελίχθηκε σε ένα σίριαλ με διαδοχικά επεισόδια και απρόβλεπτη κατάληξη.

Η απομάκρυνση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από το τιμόνι της Εθνικής βρίσκεται… στον αέρα, ως ενδεχόμενο, πολλούς μήνες, παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέλαβε τα καθήκοντά του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα πέρασε από τις «εξετάσεις» του SSM.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Στο συγκεκριμένο σενάριο, οι πληροφορίες θέλουν τις διαδικασίες να τρέχουν… ξαφνικά πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες για να κλείσει οριστικά το θέμα της διοικητικής ανασυγκρότησης της τράπεζας.

Το άλλο σενάριο, θέλει τον SSM να επιβάλλει τη δική του θέση με τη διοίκηση της Εθνικής να παραμένει ως έχει. Τότε αναμένεται να υπάρξουν κινήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων – κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα φάση – παρά τις δηλώσεις των κ.κ. Φραγκιαδάκη και Θωμόπουλου για «απόλυτη συνεργασία» της διοίκησης της Εθνικής με το ΤΧΣ.