Πρόβλεψη σόκ - έως και 70% η συνολική μείωση των τιμών στα ακίνητα έως το 2018

Πρόβλεψη σόκ - έως και 70% η συνολική μείωση των τιμών στα ακίνητα έως το 2018

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα η πτώση των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και το 70% απο την αρχή της κρίσης το 2008 έως το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο.

Τα ποσοστά αυτά στα οποία μπορεί να φτάσει η πτώση των τιμών προκύπτουν από την ανάλυση των προσωρινών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύει η Καθημερινή τα οποία καταγράφουν ήδη απώλειες στις αξίες των κατοικιών της τάξης του  40-45%, κατά μέσον όρο, έπειτα και από την ολοκλήρωση του φετινού πρώτου τριμήνου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%.

Σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα η αγορά των ακινήτων αναμένεται να πληγεί ακόμη περισσότερο από τον νέο ΕΝΦΙΑ, αλλά και την φοροκαταιγίδα που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ιδίως εκείνων που θα μπορούσαν να κινηθούν για την απόκτηση κατοικίας στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, έναντι μείωσης 4,1% που είχε σημειωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 (σε σχέση με το 2014). Η συνολική πτώση των τιμών από το 2008 μέχρι σήμερα αγγίζει το 41,3% πανελλαδικά, αλλά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη φθάνει το 45%. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η πτώση των τιμών στην Αθήνα άγγιξε το 4,1% (από 5,1% πέρυσι), αλλά στη Θεσσαλονίκη οι αξίες μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,4% (από 4,6%). Αντίστοιχα, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 6,1%, έναντι πτώσης 3,4% κατά το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Η άποψη επαγγελματιών του κλάδου είναι ότι οι νέοι φόροι αναμένεται να αυξήσουν εκ νέου τις αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων από ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να τα διατηρήσουν στην κατοχή τους καθώς για αρκετούς είναι ορατός ο κίνδυνος της κατάσχεσης από το Δημόσιο.

Παράλληλα, το γεγονός των υψηλότερων φόρων εκ των πραγμάτων πιέζει τις αξίες προς τα κάτω, καθώς τα πιο επιβαρυμένα ακίνητα είναι και τα λιγότερο ελκυστικά. Σε αυτά προβλέπεται να καταγραφούν οι μεγαλύτερες απώλειες τιμών τα επόμενα χρόνια, ακριβώς όπως συνέβη και στην αγορά αυτοκινήτου, με την υπερφορολόγηση των οχημάτων υψηλού κυβισμού.

Στην υποχώρηση των τιμών συντελεί και η απουσία των τραπεζών από την αγορά στεγαστικής πίστης όπως επίσης και η πώληση πακέτων από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια σε ξένα funds καθώς θα καταστεί πολύ δυσκολότερο για τους υπόλοιπους πωλητές να διατηρήσουν τις ζητούμενες τιμές τους, όταν θα διατίθενται διαμερίσματα στο 25-30% της αντικειμενικής τους αξίας.

Να σημειωθεί πως από την 1η Ιουνίου απελευθερώθηκαν οι κατασχέσεις, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τον πλειστηριασμό τουλάχιστον 60.000 ακινήτων που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στις λίστες αναμονής με εξαίρεση όσα ακίνητα αποτελούν πρώτη κατοικία και η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.