Προς νηνεμία η αγορά πετρελαίου πριν τις αναταράξεις του Μαρτίου

Της Μαίρης Βενέτη

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μια συνολική άνοδο μόλις 1,5% μετά τη συμφωνία στη σύνοδο του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), βάση της οποίας αναπροσαρμόστηκαν καθοδικά οι επίσημοι στόχοι παραγωγής αργού πετρελαίου από τα μέλη του.

Ένας από τους λόγους που οι τιμές του πετρελαίου δεν έδειξαν μέχρι στιγμής ιδιαίτερη διάθεση για ξέφρενο «εορτασμό», είναι το γεγονός ότι πρακτικά αφαιρούνται ελάχιστα βαρέλια από την αγορά σε ημερήσια βάση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ενέκριναν περικοπή 500.000 βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους αθροιστικά, κάτι ωστόσο που ήδη εφαρμόζεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις αρχές του 2019.

Αν συνδυάσουμε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η αγορά αναμένεται να επιστρέψει σε συνθήκες υπερπροσφοράς στις αρχές του 2020, κατανοούμε την περιορισμένη άνοδο του πετρελαίου μετά την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του OPEC στη Βιέννη.

Όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες συνισταμένες.

Παρόλο που οι κρίσιμες λεπτομέρειες με το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία ως προς το πώς θα μοιραστούν οι περικοπές μεταξύ των κρατών - μελών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, που έχει μέχρι σήμερα σηκώσει και το μεγαλύτερο φορτίο της μείωσης της παραγωγής.

Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ότι οι νέες περικοπές θα εφαρμοστούν το α'' τρίμηνο του 2020 μόνον εάν όλα τα μέλη του OPEC+ εφαρμόσουν με συνέπεια το 100% επί όσων θα δεσμευτούν.

Προφανώς «φωτογράφισε» μεταξύ άλλων το Ιράκ, το οποίο εν τέλει αύξησε την παραγωγή του, παρά την δέσμευση του σε προηγούμενη φάση περί μείωσης παραγωγής, αλλά και τη Νιγηρία που επίσης δεν ανέλαβε ποτέ το μερίδιο της δικής της περικοπής.

Αιχμές άφησε και ο νέος υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος φωτογράφισε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τις χώρες που δεν εφάρμοσαν την προηγούμενη συμφωνία.

«Όπως και με τη θρησκεία, αν είσαι πιστός, πρέπει να ασκείς θρησκευτική λατρεία. Χωρίς αυτό το στοιχείο, είσαι άπιστος».

Το διακύβευμα στο trade του πετρελαίου

Το μεγάλο ερώτημα για τους traders στο πετρέλαιο είναι κατά πόσον η Σαουδική Αραβία θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να επαναφέρει διακριτικά τους «άπιστους» εντός των πλαισίων της συμφωνίας περικοπής, σηκώνοντας εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της συμφωνίας, που είναι ταυτόχρονα και μια δυσανάλογη επιβάρυνση του Βασιλείου έναντι των υπόλοιπων μελών του OPEC+.

Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν θα πείσει και τους πιο αισιόδοξους ότι δεν θα πρέπει να προεξοφλήσουν μια θετική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Το 1986, η Σαουδική Αραβία συνέδεσε την τιμή του αργού με την αξία των προϊόντων που μπορούσαν να παραχθούν από αυτό μετά την επεξεργασία του, συντρίβοντας τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, έναντι να απαντήσει στην τακτική υποτίμησης των επίσημων σταθερών τιμών πώλησης του αργού από άλλες χώρες του OPEC την προηγούμενη χρονιά.

Τιμωρητικής φύσης ήταν και η ενίσχυση της παραγωγής τον Δεκέμβριο του 1998, σαν απάντηση στη Βενεζουέλα για την επίμονη υπερπαραγωγή της τους προηγούμενους μήνες.

Το αποκορύφωμα ήταν το 2014, έτος κατά το οποίο η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην πολιτική «εξόρυξης κατά βούληση» έναντι να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην καλύπτουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ το κόστος εξόρυξης, προκαλώντας εν τέλει τη μείωση της παραγωγής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Και στις τρεις περιπτώσεις, η Σαουδική Αραβία προτίμησε βραχυπρόθεσμα να πληρώσει το τίμημα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, έναντι να εξασφαλίσει τη βασική συνισταμένη που θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα και πάλι τις τιμές υψηλότερα.

Η στήλη δεν αποκλείει να ζήσουμε κάτι ανάλογο προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2020, καθώς όπως έχουμε ήδη αναλύσει η Σαουδική Αραβία την επόμενη πενταετία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Έναντι να τις διασφαλίσει, ο πρίγκηπας πιθανότατα δεν θα φοβηθεί όχι μόνο να θυσιάσει για λίγους μήνες τον προϋπολογισμό του, αλλά και τα κέρδη των νέων μετόχων της Saudi Aramco.

Όσοι διάβασαν άλλωστε προσεχτικά το δελτίου Τύπου της πρόσφατης συνεδρίασης του OPEC+, έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι η συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, θα αναθεωρηθεί στις αρχές Μαρτίου, με τη συνέχιση της εφαρμογής της να «εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των χωρών».

Η συγκεκριμένη φράση προδίδει πολλά για το κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Σαουδική Αραβία να τηρεί την συμφωνία περί μείωσης παραγωγής, τη στιγμή που συστηματικά παραβιάζεται.

Από την άλλη, η προοπτική της παραπάνω εξέλιξης, μπορεί να οδηγήσει σε συμμόρφωση τις «άπιστες» χώρες.

Προς το παρόν η αγορά κινείται στα πλαίσια αυτού του σεναρίου, δουλεύοντας ως επί το πλείστον μέσα στη ζώνη συσσώρευσης των 59,70-65,26 δολαρίων/βαρέλι.

Αν όμως οι τιμές του πετρελαίου σπάσουν καθοδικά τα 55,70 δολάρια/βαρέλι, τότε ενδεχομένως το πρώτο σενάριο να έχει αρχίσει να προεξοφλείται από τους traders.

 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.