Προσεχώς μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια;

Προσεχώς μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Οι πρώτοι πέντε μήνες του έτους αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολοι για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, καθώς αρκετά από αυτά βρέθηκαν σε bear market χωρίς να καταφέρουν μέχρι σήμερα να διαγράψουν τις απώλειες που σημειώνουν από την αρχή του έτους. Όπως όλα δείχνουν η συνέχεια θα είναι εξίσου δύσκολη, καθώς τίθεται πλέον ξεκάθαρα η αμφισβήτηση των επενδυτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ, καθώς και τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνονται, με κυριότερο από αυτά τη μικρότερη αύξηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων έξι ετών.

Ποια όμως αναμένεται να είναι η πορεία των χρηματιστηρίων στο δεύτερο μισό του έτους; Μέχρι στιγμής η νευρικότητα κυριαρχεί στις αγορές κι αυτό λόγο της αναμονής της απόφασης της FED στη συνεδρίαση της στις 15 του μήνα, καθώς και στο δημοψήφισμα της μεγάλης Βρετανίας μια εβδομάδα αργότερα.

Στην προσπάθεια μας να αποκρυπτογραφήσουμε την κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων στο δεύτερο μισό του έτους, θα ξεκινήσουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δηλαδή την ήπια ανάπτυξη, την κρίση χρέους που μαστίζει αρκετές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία αλλά και Κίνα (με το χρέος των νοικοκυριών), καθώς και τη μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και τη μείωση των επενδύσεων που αυτές πραγματοποιούν τον τελευταίο χρόνο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δυνατό «κοκτέιλ» για τους «πότες» των αγορών, με τις πιθανότητες επιβίωσης των περισσοτέρων να είναι ελάχιστες, όπως ακριβώς ήταν και πριν οκτώ χρόνια με το σκάσιμο της φούσκας των sub primes.

Από την άλλη έχουμε τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία όμως αντί να περιορίσει το πρόβλημα (καθώς δύσκολα θα το εξάλειφε) το επιδείνωσε, αυξάνοντας το κρατικό χρέος και την ανεργία και οδήγησε στη μείωση της παραγωγής. Επομένως μπορεί το μεν πνεύμα των κεντρικών τραπεζών να είναι πρόθυμο για μια νέα γενναία στήριξη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά το δε σώμα συνεχίζει να παραμένει ασθενές, κι αυτό οι κεντρικοί τραπεζίτες το γνωρίζουν πολύ καλά, οι οποίοι πέραν των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού, αλλά και των χαμηλών επιτοκίων.

Παρακάτω θα εξετάσουμε διαγραμματικά, μερικά εκ των βασικότερων χρηματιστηριακών δεικτών στο κόσμο, καθώς και άλλα δύο γραφήματα τα οποία μας αποκωδικοποιούν την πραγματική κατάσταση των χρηματιστηρίων.

Ξεκινώντας με τον δείκτη των δεικτών, τον S&P 500, διακρίνουμε πως αυτός απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά του χωρίς όμως να δικαιολογείται μία τέτοια συμπεριφορά, ιδιαίτερα έπειτα από τις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο «χρυσός σταυρός» για τον S&P 500 παραμένει, με τον κινητό μέσο όρο όμως των πενήντα ημερών να απέχει από αυτόν των διακοσίων μόνο 62 μονάδες.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης, αυτός του γερμανικού χρηματιστηρίου, δεν κατάφερε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να επιστρέψει κάτω από τις 10,000, ενώ και η μη διάσπαση του ΚΜΟ200 από τον ΚΜΟ50 σηματοδοτεί κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα για τον DAX 30. 

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Ιδιαίτερη «ανθεκτικότητα» παρά το επερχόμενο δημοψήφισμα επιδεικνύει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον «χρυσό σταυρό» να διατηρείται μέχρι στιγμής, ενώ απέχει ακόμη αρκετά από την υπέρ αγορασμένη ζώνη, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να κρίνει κατά πολύ και τη βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Σαφέστατη αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα το χρηματιστήριο του Τόκιο, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, καθώς δημιουργεί συνεχώς υψηλά χαμηλότερα των προηγούμενων με την τάση του να παραμένει πτωτική, παρά τα πρόσφατα κέρδη του.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Πρωταθλητές για το πρώτο πεντάμηνο του έτους αναδεικνύονται τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών, καθώς πραγματοποίησαν μία άνοδο της τάξης του 25% περίπου. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, ήδη τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χρηματιστηρίων ξεκίνησαν να διορθώνουν προς χαμηλότερα επίπεδα, με τον RSI να απομακρύνεται από την υπέρ αγορασμένη ζώνη, και την απόσταση μεταξύ του ΚΜΟ50 και του ΚΜΟ200 να μικραίνει, με τις αναδυόμενες οικονομίες να προχωρούν σε υποτιμήσεις των νομισμάτων τους προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Θα μπορούσε φυσικά να πει κανείς πως τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις κι όχι αποδείξεις, και θα είχε και δίκαιο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν ακόμη από τεχνικής απόψεως ισχυρά σήματα υποχώρησης των χρηματιστηρίων.

Τα αμέσως παρακάτω δύο γραφήματα αποτελούν απτές αποδείξεις για το τι συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο στα διεθνή χρηματιστήρια. Στο πρώτο γράφημα οι εκροές ξένων επενδυτών (ιδιωτών και εταιρειών) σε αμερικανικές μετοχές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά αγγίζοντας ο μέσος όρος δώδεκα μηνών τα $130 δισ. περίπου, με τους ξένους επενδυτές να προβαίνουν σταθερά από το προηγούμενο έτος σε πωλήσεις.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Επίσης, ο αριθμοδείκτης put/call για τις αμερικανικές μετοχές βρίσκεται λίγο πριν την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ200 προσεγγίζοντας τα υψηλά ενάμιση μηνός, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Τέλος, παρά του ότι τα διεθνή χρηματιστήρια κατάφεραν να ανακάμψουν μερικώς από την πτώση που ακολούθησε από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, οι αποδόσεις για τον μήνα Ιούνιο (έως και τις 7 του μήνα) ανακηρύσσουν πρωταθλητή τον χρυσό με απόδοση κοντά στο 4% περίπου, με τις μετοχές των αναδυόμενων οικονομιών να ακολουθούν με την ίδια απόδοση σχεδόν, ενώ στη τρίτη θέση βρίσκονται τα εμπορεύματα με απόδοση κοντά στο 3.5%.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται στο μεταίχμιο της ανοδικής τους πορείας με την απόδοση της τιμής του χρυσού από τις αρχές του έτους να δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στις διεθνής αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Προσδεθείτε!