Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 6,1% φέτος, επενδυτική έκρηξη με άλμα 23,4% το 2022

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 6,1% φέτος, επενδυτική έκρηξη με άλμα 23,4% το 2022

Επενδύσεις, τουρισμός και εξαγωγές θα είναι τα δυνατά χαρτιά της οικονομίας για το 2022. Καύσιμα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, εξαιτίας των οποίων οι επενδύσεις προβλέπεται να εκτιναχθούν κατά 23,4% με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, σημειώνοντας μια από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών. Το άλμα αυτό, περιγράφει έκθεση του Δημοσιονομικού συμβουλίου που αποκαλύπτει όλα τα βασικά μεγέθη που θα περιέχει ο νέος προϋπολογισμός του 2022, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο, που τη Δευτέρα κατατίθεται στην Βουλή

Κάθε ένας από τους δείκτες, τουρισμός, ιδιωτική κατανάλωση, γεννά αισιοδοξία, είναι κυρίως όμως το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που μπορεί να βάλει την οικονομία σε σταθερή τροχιά, με όχημα πάντα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είμαστε στο παρά πέντε για επενδυτική έκρηξη», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, απαριθμώντας ως πιο hot κλάδους την ενέργεια, το real estate, την ψηφιοποίηση, την βιοτεχνολογία, τη φαρμακοβιομηχανία, τα πλαστικά, μέχρι τη κατασκευή μπαταριών, τομείς όπου θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Προσδοκίες που αποτυπώνονται και στα νούμερα του προσχεδίου του προυπολογισμού, του οποίου οι εκτιμήσεις είναι πάντα συντηρητικές. Στις επενδύσεις, η αύξηση 23,4%, μεταφράζεται σε 4,83 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας τον πλέον φιλόδοξο μακροοικονομικό στόχο για τη κυβέρνηση. Στο συντριπτικό της ποσοστό αυτή η διψήφια αύξηση οφείλεται στη θετική επίπτωση που έχει ήδη και αναμένεται να έχει το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Σύμφωνα με το προσχέδιο, το 50% της καθαρής αύξησης των επενδύσεων θα προέλθει από την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και το υπόλοιπο μισό θα προέλθει από την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου, καθώς και η διασφάλιση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα σχετικά κεφάλαια στην ιδιωτική οικονομία αποτελεί στοιχείο καίριας σημασίας για την υλοποίηση του αισιόδοξου αυτού σεναρίου.

Τι θα κρίνει την ανάπτυξη του 2022

Δύο είναι τα στοιχεία που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις μακροοικονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

Αφενός, η πρόβλεψη πως οι άμεσες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2022. Κατά συνέπεια, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας οδηγεί σε ισχυρή θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά το 2021, που θα συνεχιστεί και κατά το 2022.

Αφετέρου, η εκτίμηση ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη της οικονομίας θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα, αφενός της δυναμικής της ανάκαμψης του 2021,αφετέρου των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημαντική η συμβολή και άλλων τομέων, όπως της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ιδιωτική κατανάλωση

Σε ό,τι αφορά το 2022, η κύρια πηγή αβεβαιότητας αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. Εκτιμώντας ότι αυτή θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% κρίνεται εύλογη. Επιπλέον, η εκτιμώμενη πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 14,3% αναμένεται να συνδράμει στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Εξαγωγές - εισαγωγές

Του χρόνου, η αύξηση των εισαγωγών αγαθών (+9,7%) προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη εκείνης των εξαγωγών αγαθών (+2,7%) σύμφωνα με τις αναλυτικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Το γεγονός είναι αναμενόμενο λόγω της σημαντικής ανάκαμψης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης που συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, μηχανήματα και καταναλωτικά αγαθά. Έχει ενδιαφέρον η επισήμανση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι η επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών υπεραντισταθμίζεται από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, κυρίως λόγω της περαιτέρω ανάκαμψης του τουρισμού. Το 2022, οι τουριστικές εισπράξεις αναμένεται να ανέλθουν σε 14,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2021, παραμένοντας ωστόσο, κάτω από το επίπεδο του 2019 (προβλέπεται να κυμανθούν στο 79% των εισπράξεων του 2019), πρόβλεψη η οποία κρίνεται επιτεύξιμη.

Αβεβαιότητες

Βάσει των παραπάνω, οι σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας αναφορικά με τις προβλέψεις τόσο του έτους 2021, πέραν των γεωπολιτικών παραγόντων, όσο και του έτους 2022 σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, τις εξελίξεις στο πεδίο των τιμών της ενέργειας, την ομαλή και γρήγορη υλοποίηση επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.