Πτώχευση FTI: Τι θα συμβεί με τους 7.500 τουρίστες στην Ελλάδα - Οι συνέπειες από το «κανόνι»
Shutterstock
Shutterstock

Πτώχευση FTI: Τι θα συμβεί με τους 7.500 τουρίστες στην Ελλάδα - Οι συνέπειες από το «κανόνι»

Σε μια προσπάθεια να μετριαστούν στο ελάχιστο οι συνέπειες από την πτώχευση που κήρυξε ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI, έχουν επιδοθεί οι ελληνικές και γερμανικές αρχές, παρότι είναι γεγονός πως επηρεάζονται δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε αυτή τη στιγμή κάνουν διακοπές, είτε ετοιμάζονται για αυτές.

Κατ' αρχάς, από σήμερα όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Οι τουρίστες, που έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνούς οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI.

Τι θα γίνει με τους τουρίστες και τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, όπως τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Επίσης, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφούα τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί επαγγελματίες στον ελληνικό τουρισμό ήταν υποψιασμένοι από την περσινή σεζόν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον FTI. Δυστυχώς, παρ' όλα αυτά, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από πέρυσι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Τουρισμού:

  • οι 7,5χιλιαδες ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους με την FTI δεν επηρεάζονται. Θα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους.
  • Επίσης, δεν επηρεάζονται ούτε οι ξενοδόχοι, διότι υπήρχε μια φήμη για πτώχευση της εταιρείας και είχαν προπληρωθεί όλα τα πακέτα. 
  • Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν οφειλές περί τα 1,8εκ. ευρώ από προηγούμενα έτη, που όμως δεν έχουν να κάνουν με την πτώχευση. 
  • Το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των τουριστών.

DW: Ο ρόλος του Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλειας

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τον λόγο έχει τώρα το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021. Σε περίπτωση που ένας ταξιδιωτικός όμιλος χρεοκοπήσει, φροντίζει για την επιστροφή των προκαταβολών, την παραμονή στον τόπο διακοπών και, εάν κριθεί απαραίτητο, τον επαναπατρισμό των παραθεριστών. Το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας ιδρύθηκε μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019 με πρωτοβουλία της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν αναλάβει μόνο ένα μέρος του κόστους, λόγω περιορισμού ευθύνης.

Ο τουριστικός όμιλος FTI, ο οποίος απασχολεί περίπου 11.000 εργαζόμενους, επλήγη από την πανδημία, η οποία βύθισε τον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως σε μια χωρίς προηγούμενο κρίση. Το τελευταίο διάστημα ο FTI, τρίτος σε μέγεθος στην Ευρώπη μετά την TUI και την DER Touristik, έδειχνε να βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Ενδεικτικό ότι το οικονομικό έτος 2022/2023 ο τουριστικός όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών 10% με τον τζίρο να φθάνει τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο γερμανικός τουριστικός όμιλος δεν έδωσε ωστόσο στη δημοσιότητα περισσότερα οικονομικά στοιχεία. Κύριος μέτοχος του ομίλου ήταν τελευταία η αιγυπτιακή οικογένεια επενδυτών Σαουίρις.

Handelsblatt: Έλλειμμα εκατ. ευρώ στον FTI

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, ο FTI φέρεται να κατέγραφε έλλειμμα διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τη χορήγηση νέων κρατικών ενισχύσεων στον ταξιδιωτικό όμιλο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί, νομικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους δεν ήταν εφικτή η περαιτέρω ενίσχυση του ομίλου πέραν «της πολύ ψηλής οικονομικής βοήθειας» την εποχή της πανδημίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις για τις απαιτήσεις του γερμανικού δημοσίου έναντι του τουριστικού ομίλου σχετικά με την επιστροφή της οικονομικής στήριξης από την εποχή της πανδημίας επήλθε συμφωνία, η οποία προέβλεπε ότι ο επενδυτής θα εξαγόραζε της απαιτήσεις του δημοσίου σε τιμές αγοράς. Αυτό θα σήμαινε απώλειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τώρα όμως μετά την αίτηση πτώχευσης δεν αποκλείεται να επιστραφούν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν τις ζημίες γύρω στο 84%.