R. Strauch (ESM): Να φύγει η συζήτηση από το χρέος της Ελλάδας

R. Strauch (ESM): Να φύγει η συζήτηση από το χρέος της Ελλάδας

Το γεγονός ότι η τρέχουσα συζήτηση για την Ελλάδα επικεντρώνεται στο χρέος είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Strauch, αυτό πρέπει να γίνει για δύο λόγους. Αφενός γιατί η Ελλάδα έχει λάβει ήδη σημαντική ελάφρυνση του χρέους της κατά το πρόσφατο παρελθόν και αφετέρου γιατί στην παρούσα στιγμή συνιστούν εξαιρετικά υψηλότερη προτεραιότητα τα οφέλη που λαμβάνει η χώρα από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την «ιδιοκτησία» του προγράμματος διάσωσής της.

Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν είναι πολύ αργά για να ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση αλλά η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα».

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της -μεγαλύτερης στην ιστορία, όπως επισήμανε - αναδιάρθρωσης χρέους που έγινε το 2012 και πρόσθεσε ότι πέρα από αυτό, η Ευρώπη δεσμεύθηκε ήδη πέρυσι για περεταίρω διευκόλυνση του δανεισμού της Ελλάδας, εφόσον εκπληρώνονται ορισμένες προϋποθέσεις. 

Στα θέματα που άπτονται του οικονομικού πρόγραμματος, ο Rolf Strauch αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φορολογικό, στο κόστος εργασίας και στον τραπεζικό τομέα. 

Σχετικά με τη φορολογία σημείωσε ότι παρόλο που οι ονομαστικοί φόροι στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχη απόδοση εσόδων, κάτι που αποτελεί αντικείμενο μεταρρύθμισης.

Για το κόστος εργασίας, ο κ. Strauch ανέφερε ότι παραμένει ακόμα υψηλό σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά με τις νέες φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αυτό θα πρέπει να αλλάξει περαιτέρω. Επιπλέον σημείωσε ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα αντισταθμιστικών παροχών («αντίμετρα») και η εφαρμογή του γενικού καθεστώτος ελάχιστων εισοδημάτων θα πρέπει να οδηγήσουν σε ένα πιο δίκιο σύστημα κοινωνικών παροχών.

Τέλος, σχετικά με τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα ανέφερε ότι βελτιώνεται αλλά παραμένει εύθραυστος. Η δανειοδοτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική επισήμανε και τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί, ενώ υπογράμμισε ως σημαντική προτεραιότητα και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).