Το ράλι 3,5 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών αγορών αφήνει πίσω τη Βρετανία
Bloomberg

Το ράλι 3,5 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών αγορών αφήνει πίσω τη Βρετανία

Οι διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών και βρετανικών αγορών φαίνονται πιο έντονες από ποτέ όπως αναφέρει το Bloomberg. Καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφυρηλατούν μια ιστορική συμφωνία διάσωσης για να σώσουν τις πιο αδύναμες οικονομίες του μπλοκ, οι συνομιλίες για το Brexit αποτυγχάνουν να φέρουν πρόοδο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι επενδυτές επιβραβεύουν την ευρωπαϊκή ενότητα και "τιμωρούν" τα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ευρώ είναι κοντά στο υψηλότερο από τις αρχές του 2019, ο δείκτης DAX της Γερμανίας είναι σχεδόν θετικός για το έτος και ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει προσθέσει 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, η βρετανική οικονομία κατέγραψε την μεγαλύτερη ύφεση από το 1979 το πρώτο τρίμηνο του 2020 (Ιανουάριος -Μάρτιος). To AΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,2% όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία, έναντι αρχικής εκτίμησης για πτώση 2%. 
 
Μάλιστα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι πιθανό η οικονομία της Βρετανίας να καταγράψει ύφεση 20% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας έγιναν περισσότερο αισθητές από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Οι fund managers λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα επικίνδυνο μέρος για επένδυση λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί με το Brexit και με σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Οι διαπραγματευτές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη λένε ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου εξασθενεί γρήγορα.

"Υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα για το Ηνωμένο Βασίλειο που μπορούν να ωθήσουν τη λίρα χαμηλότερα", δήλωσε ο Μάικ Φιντέλ διαχειριστής στην Allianz Global Investors, ο οποίος μειώνει τη λίρα έναντι του ιαπωνικού γεν. "Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η λίρα θα μπορούσε να πέσει ακόμα και 10% ή και περισσότερο".

Η αστάθεια της λίρας έχει επίσης κρατήσει τους επενδυτές μακριά. Σε μια έκθεση του Ιουνίου, η Bank of America υποστήριξε ότι η οικονομική θέση της Βρετανίας έκανε τη στερλίνα να μοιάζει με ένα νόμισμα αναδυόμενων αγορών.