ΣΔΑΜ - Δυτ. Μακεδονία: Μέχρι τέλος του έτους η χρηματοδότηση των επενδύσεων
Facebook/Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Facebook/Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

ΣΔΑΜ - Δυτ. Μακεδονία: Μέχρι τέλος του έτους η χρηματοδότηση των επενδύσεων

Με την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, ξεκίνησε η εκδήλωση δικτύωσης με θέμα τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις προσκλήσεις Κρατικών ενισχύσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας του ΣΔΑΜ 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.

Ο κ. Παπαθανάσης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «στο σύνολο όλων των προσκλήσεων για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις κατατέθηκαν 721 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 351 εκ ευρώ, που όταν θα υλοποιηθούν θα δημιουργηθούν 2600 θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας (ΕΥ) Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) , Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε ότι «από το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν στο ΣΔΑΜ μόνο 5 σχέδια αφορούν μεγάλες επενδύσεις» κι ότι «τα υπόλοιπα σχέδια αφορούν μεσαίες και μικρές ή πολύ μικρές επενδύσεις». Υποσχέθηκε ότι θα εξετάσουν με ταχύτητα τις προτάσεις, δίνοντας περιθώριο στο τέλος του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Στην έναρξη του 2025 θέλουμε ως υπηρεσία να προχωρήσουμε την διαδικασία ώστε να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις και οι προκαταβολές ώστε οι επιχειρηματίες να αρχίσουν να στήνουν τις επενδύσεις τους» κατέληξε.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης τόνισε ότι η Περιφέρεια προετοιμάζει το έδαφος «ώστε να βρισκόμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες που θα έρθουν στην περιοχή δίνοντας άμεσες λύσεις σε προβλήματα που θα ανακύψουν». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ώστε ακόμη και οι φοιτητές που βρίσκονται στην περιοχή μας να παραμείνουν στην δυτική Μακεδονία».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης εξήγησε ότι «για να γίνει το επενδυτικά άλμα στην περιοχή είναι ανάγκη ύπαρξης ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού και ότι το πανεπιστήμιο με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης που διαθέτει μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το σκοπό».

Η εκδήλωση δικτύωσης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων που υπέβαλλαν επενδυτικά σχέδια στις προσκλήσεις του ΣΔΑΜ, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην ΖΕΠ Κοζάνης.