ΣΕΒ: Μονόδρομος η ανάπτυξη για τη στήριξη των συντάξεων 

ΣΕΒ: Μονόδρομος η ανάπτυξη για τη στήριξη των συντάξεων 

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δίχως παραγωγή και ισχυρή ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να στηρίξει το σημερινό συνταξιοδοτικό, και απλά θα συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις για συντάξεις και μισθούς δίχως αντίκρυσμα. 

Αυτό είναι το μήνυμα του ΣΕΒ στην κριτική που του ασκείται για τη θέση που έλαβε στο μηνιαίο δελτίο που εξέδωσε χθες, σύμφωνα με το οποίο η μείωση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων θυσιάστηκε μαζί με τη μη περικοπή των συντάξεων. Στη πράξη αυτό που λέει ο ΣΕΒ είναι ότι χαμηλή ανάπτυξη σημαίνει με τη σειρά της, αργή μείωση στη δημιουργία καλα αμειβομένων θέσεων πλήρους απασχόλησης, άρα χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, και κατ'' επέκταση έλλειψη πόρων για το Ασφαλιστικό, όταν αυτό καλείται ταυτόχρονα να καταβάλει συντάξεις, οι οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι υψηλότερες στην ΕΕ. 

«Η αύξηση του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ είναι και ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μειωθεί το μερίδιο των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς απαραίτητα να μειωθούν οι ίδιες οι συντάξεις σε μια χώρα που γερνάει. Διαφορετικά θα τρώμε από τις σάρκες μας και θα μοιράζουμε υποσχέσεις για συντάξεις, μισθούς, κλπ χωρίς αντίκρισμα», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος.

Απαντώντας στη κριτική που ασκείται στο ΣΕΒ, ο ίδιος επισημαίνει ότι στο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του, ο ΣΕΒ δεν πήρε καμία θέση για περικοπή των συντάξεων, παρά παρέθεσε τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, και των επιπτώσεων που συνεπάγεται η αργή της ανάκαμψη για το ίδιο το Ασφαλιστικό.

«Η συζήτηση περί συντάξεων είναι προεκλογική και δεν μας αφορά.  Αυτό που μας αφορά είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη, η αύξηση της πίτας, το πως θα κάνουμε ελκυστική τη χώρα μας  από άποψη επενδύσεων και θα αποφύγουμε το brain drain, γιατί είμαστε μια χώρα που γερνάει - αυτή είναι η συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.  Ταυτόχρονα προσθέτει ότι αν αρχίσουμε, στο πλαίσιο ενός προεκλογικού ανταγωνισμού, να ξηλώνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί, τότε θα αρχίσει η αμφισβήτηση από το εξωτερικό και η Ελλάδα θα μπει σε νέες περιπέτειες. 

Στη πράξη, αυτό που επισημαίνει ο ΣΕΒ είναι ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό σε μια οικονομία με αποεπένδυση, υπερχρέωση, υπολειτουργία τραπεζικού συστήματος, δημογραφική γήρανση, και brain drain, και πως μόνο η ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει τη καταβολή συντάξεων στο μέλλον, όμως για να συμβεί αυτό, πρέπει να μειωθεί η υπερφορολόγηση.

Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του ΑΕΠ, ώστε να μπορούμε και συντάξεις να δίνουμε, και κοινωνικό κράτος να έχουμε και να παρέχουμε επαρκή και ποιοτικά δημόσια αγαθά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι το αίτημα για μείωσης της φορολογίας στην εργασία, συνδέεται με την αύξηση της απασχόλησης, και άρα με τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

«Σε μια κοινωνία κάθε ομάδα έχει το δικό της δίκαιο. Υπάρχει το δίκαιο των συνταξιούχων, υπάρχει το δίκαιο των εργαζομένων, το δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων κλπ.  Είναι δίκαιο πχ. το 66% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να εισπράττουν μηνιαίους μισθούς κάτω από  1.000 ευρώ ενώ η μέση σύνταξη γήρατος βρίσκεται στα 972 ευρώ και ενώ οι νεότεροι συνταξιούχοι εισπράττουν ακόμη υψηλότερη σύνταξη από τους γηραιότερους;», διερωτάται το στέλεχος του ΣΕΒ.