Σχέδιο να "σπάσει" στα δύο η αμυντική βιομηχανία

Σχέδιο να "σπάσει" στα δύο η αμυντική βιομηχανία

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο πολιτικό τους σκέλος προκειμένου να διασωθούν από το λουκέτο, εξετάζει η κυβέρνηση.

Αυτός απ' ότι φαίνεται είναι και ο λόγος που παρ' ότι αρχικά η ΕΑΣ συγκαταλέγονταν στη δεύτερη φουρνιά ΔΕΚΟ με προορισμό το νέο υπερ-Ταμείο, τελικά η κυβέρνηση εγείροντας θέμα εθνικής ασφάλειας, έπεισε τους δανειστές να εξαιρεθεί απ'' αυτό η εταιρεία, όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Δίχως να είναι σαφές αν η εξαίρεση της ΕΑΣ από το νέο Ταμείο θα είναι προσωρινή ή μόνιμη, το σχέδιο της ελληνικής πλευράς είναι ότι έπειτα από το "σπάσιμο" της εταιρείας σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι, να μπει στο τελευταίο στρατηγικός επενδυτής.

Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες έχει ήδη γίνει προσέγγιση με βαριά βιομηχανία, με δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας, δίχως πάντως να είναι γνωστοί ούτε οι όροι της, ούτε αν οι δανειστές έχουν ανάψει το πράσινο φως για το ελληνικό σχέδιο.

Εδώ και καιρό το ταμείο της ΕΑΣ είναι άδειο, οι προσπάθειες αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων (π.χ. πώληση για το πρώην εργοστάσιο ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας) δεν έχουν τελεσφορήσει, και η εταιρεία φλερτάρει καθημερινά με το λουκέτο.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Το 2013 η τότε κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα ένα σχέδιο σωτηρίας για την εταιρεία. Προέβλεπε διατήρηση τριών μόνο εργοστασίων, μείωση του προσωπικού από 750 σε 500 (όπως και έγινε), χρηματοδότηση, και χρονοδιάγραμμα στόχων για νέα αξιολόγηση.

Τρία χρόνια μετά, η ΕΑΣ, και παρ' ότι εκείνο το σχέδιο ξεκίνησε να εφαρμόζεται, μοιάζει εγκαταλελειμμένη στην τύχη της. Τα οικονομικά της είναι σε δραματική κατάσταση, ενώ υπάρχει πλήρης αδυναμία αγοράς πρώτων υλών για να υλοποιηθούν παραγγελίες (όπως αυτή από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ).

Δίχως άμυνα

Τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία που απασχολεί 500 άτομα προσωπικό, παρ' ολίγον να κλείσει όταν οι δανειστές δεν δέχθηκαν διάταξη που επέτρεπε στην ΕΑΣ να πάρει φορολογική ενημερότητα. Τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι και ενώ είχαν συμπληρωθεί δύο μήνες χωρίς να έχουν καταβληθεί οι μισθοί τους, έκαναν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, που σημειωτέον είχε υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών προϋπολογισμό που δεν τηρούσε.

Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το μέλλον της ΕΑΣ με συμμετοχή του υπ. Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπ. Επικρατείας Δ.Βίτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Τ. Κουίκ, όπου και προκρίθηκε η πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως η έκταση των 350 στρεμμάτων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα για την οποία ενδιαφέρονται τα ΕΛΠΕ, καθώς συνορεύει με το διυλιστήριο. Τα μεν ΕΛΠΕ αγοράζοντας την έκταση θα τη μετατρέψουν σε νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού - όπως ακριβώς προβλέπει η διεθνής νομοθεσία- η δε, ΕΑΣ εισπράττοντας το τίμημα θα πάρει μια σημαντική ανάσα, δίχως φυσικά να σωθεί. Μάλιστα η διοίκηση της ΕΑΣ ήρθε σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ για την πώληση της έκτασης έναντι 21 εκατ. ευρώ.

Αλλά πριν από μερικές εβδομάδες, στη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης της ΕΑΣ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που είναι και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, αμφισβητώντας την αποτίμηση της έκτασης από το ΤΕΕ, έδωσε εντολή να διεξαχθεί καινούργια, κάτι που θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες. Μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, η πώληση του οικοπέδου παγώνει, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα που τόσο ανάγκη έχει η ΕΑΣ για να πάρουν ανάσα τα οικονομικά της, θα αργήσουν να μπουν στα ταμεία της.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι η εταιρεία πάει από το κακό στο χειρότερο, και προγραμματίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα πορεία στο υπ. Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου. Οσο για τη κυβέρνηση ποντάρει στον στρατηγικό επενδυτή που λέγεται ότι έχει προσεγγίσει, προκειμένου αμέσως μετά από τον οριστικό διαχωρισμό της ΕΑΣ, (σσ: το στρατιωτικό σκέλος θα παραμείνει στο Δημόσιο), να εισέλθει ως άλλος "γαμπρός" στο πολιτικό κομμάτι που θα διατεθεί προς αξιοποίηση.