«Σκληρό πόκερ» για το Ταμείο Ανάκαμψης - Σε ποιες θέσεις επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης
Σύνοδος Κορυφής

«Σκληρό πόκερ» για το Ταμείο Ανάκαμψης - Σε ποιες θέσεις επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Μαραθώνιες αναμένονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση των 750 δισ. ευρώ της Κομισιόν, αλλά οι χώρες του Βορρά διαφωνούν με τις χώρες του Νότου, θεωρώντας ότι τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν δεν θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα επιχορηγήσεων, αλλά δανείων. Αντίθετη είναι η θέση της ελληνικής πλευράς, που τάσσεται υπέρ των επιχορηγήσεων και στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, ζητώντας το πρόγραμμα να είναι ακέραιο και να παραμείνει η αναλογία επιχειρήσεων-δανείων. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Σκληρό πόκερ» για Ταμείο Ανάκαμψης και Προϋπολογισμό

«Σκληρό πόκερ» σημειώνεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως μεταδίδουν ξένα MME, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος πριν το τέλος Ιουλίου. 

Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία διαφωνούν για το ύψος των κεφαλαίων και για την ισορροπία επιχορηγήσεων-δανείων, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση στα κράτη-μέλη, με αποδέσμευση κονδυλίων στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Η Ολλανδία ζητά ομοφωνία πριν από κάθε εκταμίευση ενισχύσεων. Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πακέτο 750 δισεκ. ευρώ, με 500 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. δάνεια. Αν περάσει η πρόταση των «τεσσάρων» θα υπάρξει «ψαλίδα» έως 90 δισεκ. σύμφωνα με τους Financial Times με περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις. 

Τα κριτήρια κατανομής αποτελούν επίσης σημαντική εστία διαφωνιών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει προτείνει το 70% του πακέτου να μοιραστεί με κριτήρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό της ανεργίας προ κορωνοΐου, ενώ το 30% με βάση τις πληγές που θα αφήσει η πανδημία στις οικονομίες μετά το 2021. Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να περιμένουν του χρόνου για να έχουν σαφή εικόνα για τα συνολικά ποσά που δικαιούνται. 

Σκληρό παζάρι διεξάγεται και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς προς το 1 τρισεκ. ευρώ, ενώ οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το 1,3 τρισεκ. Με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα δικαιούνταν 22,5 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεων, 9,5 δισεκ. δάνεια και 20 δισεκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ του προϋπολογισμού. 

«Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης έστω και με συμβιβασμούς»

Κατά την προσέλευσή στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η Ευρώπη και επεσήμανε ότι αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας. 

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.