Στα 1,1 τρισ. δολαρια οι δαπάνες τεχνολογίας στην Ευρώπη

Στα 1,1 τρισ. δολαρια οι δαπάνες τεχνολογίας στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις σε λογισμικό θα οδηγήσουν τις περισσότερες δαπάνες τεχνολογίας στην Ευρώπη το 2022 και το λογισμικό θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τεχνολογικός κλάδος σε ετήσια βάση, σε μια χρονιά που οι δαπάνες για τις ΤΠΕ στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι δαπάνες για τις ΤΠΕ αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό καθώς αναμένεται να «τρέξουν» με περίπου 5% έως το 2026 φθάνοντας τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια,  σύμφωνα με την IDC.

Η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ δείχνει να «αψηφά» και να έχει αντοχές απέναντι στη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα καθώς παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη στελεχών, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), και τα επόμενα χρόνια. 

Οι συντάκτες του report «Worldwide ICT Spending Guide» εκτιμούν ότι η αξία της αγοράς ΤΠΕ θα φτάσει το $1,4 τρισ. το 2026, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% την περίοδο 2021–2026.

Οι επενδύσεις σε λογισμικό θα είναι το ισχυρό χαρτί της αγοράς το 2022, με το λογισμικό να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τεχνολογικός τομέας σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενος από την ταχεία ανάπτυξη που σημειώνουν οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης και φυσικά το cloud.

Υποβοηθούμενη από τις επενδύσεις στο cloud, η αγορά λογισμικού θα παραμείνει ανθεκτική, σε αντίθεση με τον κλάδο του hardware, η αξία του οποίου αναμένεται να μειωθεί - αν και οριακά - κατά 0,1% φέτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πληθωριστικές πιέσεις, η αναμενόμενη ύφεση και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μειώνουν τη ζήτηση για hardware στην Ευρώπη. Οι δαπάνες για συσκευές θα επηρεαστούν περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις ελλείψεις προϊόντων και τις αναστολές αποστολών.

Ο καταναλωτικός τομέας, ο τραπεζικός κλάδος και η μεταποίηση θα είναι μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών σε δαπάνες ΤΠΕ, απορροφώντας σχεδόν το 46% των συνολικών επενδύσεων στην τεχνολογία το 2022.

«Η Ευρώπη επηρεάζεται από διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό επηρεάζει πολλές βιομηχανίες, οι οποίες στρέφονται στην αυτοματοποίηση, για να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες και να ελαχιστοποιήσουν τις διαταραχές», σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Και συνεχίζουν, «η τραπεζική θα επικεντρωθεί σε μετασχηματιστικές διαδικασίες που εστιάζουν στην αυτοματοποίηση και την πελατοκεντρικότητα για να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες προσφέρουν εμπειρίες εργαζομένων και πελατών, υποστηρίζοντας και επανασχεδιάζοντας τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, τη διαχείριση κινδύνου, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντου και τον έλεγχο και τη συμμόρφωση μέσω αυτοματοποίησης

Έντονη η πτώση στη Ρωσία

Η ρωσική αγορά τεχνολογίας, πάντως, δεν θα ακολουθήσει τη γενικότερη θετική τάση της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη. Για τη Ρωσία, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η  κατάσταση στη Ρωσία είναι λιγότερο ευνοϊκή, με συνολική μείωση 23% στις δαπάνες για ΤΠΕ για το 2022. Αυτό οφείλεται στη σημαντική μείωση των δαπανών υλικού που σχετίζονται με την αποχώρηση πολλών εταιρειών προμηθειών υλικού από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται λόγω της ανθεκτικότητας της τεχνολογίας και της εξάρτησης από τις εγχώριες επιχειρήσεις αντίστοιχα.

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται παγιδευμένες σε μια σειρά προκλήσεων, όπως ελλείψεις δεξιοτήτων, διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάκαμψη μετά την COVID-19, υψηλός πληθωρισμός, αύξηση του κόστους ζωής και ένοπλες συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Η τεχνολογία έχει αποδειχθεί λύση σε πολλές από αυτές τις  προκλήσεις καθώς οι οργανισμοί εξετάζουν την αυτοματοποίηση και τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους σε τόσο δύσκολους καιρούς», σημείωσε ο Andrea Minonne, διευθυντής έρευνας, IDC UK.