Στις 15 Οκτωβρίου οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Στις 15 Οκτωβρίου οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στις 15 Οκτωβρίου θα κληθούν εκτός απρόοπτου να καταθέσουν τις προσφορές τους για το 24% του ΑΔΜΗΕ οι τρεις μνηστήρες, δηλαδή οι Γάλλοι της RTE, οι Ιταλοί της TERNA, και οι Κινέζοι της State Grid.

Στην ημερομηνία αυτή που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, φαίνεται να καταλήγουν οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ, και της ΔΕΗ, προκειμένου αμέσως μετά να αξιολογηθούν οι φάκελοι, ώστε έως τις 31 Οκτωβρίου να έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής, όπως ακριβώς ορίζει το μνημόνιο.

Επίσκεψη στην Αθήνα

Στο μεταξύ, την εβδομάδα 6 με 9 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπείες και των τριών μνηστήρων, θα βρίσκονται στην Αθήνα. Στο διάστημα αυτό, η PwC που είναι και ο οικονομικός σύμβουλος στο διαγωνισμό, θα συναντηθεί με στελέχη και των τριών εταιρειών, ενώ παράλληλα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα κάνει ξεχωριστή παρουσίαση της εταιρείας σε καθεμιά εξ αυτών. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα γίνει το "managemnet presentation" στους Ιταλούς της TERNA, στις 8 Σεπτεμβρίου στους Γάλλους της RTE και στις 9 Σεπτεμβρίου στους Κινέζους της State Grid. Θα ακολουθήσει επίσκεψη των υποψηφίων επενδυτών στις υποδομές του ΑΔΜΗΕ, όπως το κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Αγ. Στεφάνου, το ΚΥΤ Κρυονερίου, κ.ά.

Απόδοση 7,5%-8%

Στο ερώτημα γιατί οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, και οι Κινέζοι, να ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ, στελέχη που παρακολουθούν το διαγωνισμό δίνουν την εξής απάντηση. Αφενός γιατί πρόκειται για μια επένδυση με εξασφαλισμένη απόδοση, της τάξης του 7,5%-8% για τα τρία επόμενα χρόνια. Τόσο υπολογίζεται το έσοδο που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από την εκμετάλλευση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια, μέσα από τις υφιστάμενες, όσο και τις μελλοντικές υποδομές (διασυνδέσεις νησιών), σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΡΑΕ.

Αφετέρου λέγεται ότι και οι τρεις δυνητικοί αγοραστές βλέπουν την Ελλάδα ως βάση για την επέκταση τους στα Βαλκάνια, καθώς και ότι έπαιξαν ρόλο στην παρουσία τους στο διαγωνισμό, οι κυβερνητικές επαφές σε Γαλλία, Ιταλία και φυσικά Κίνα.

Στο μεταξύ άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα η εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room) του ΑΔΜΗΕ, μέσω της οποίας οι τρεις μνηστήρες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία της εταιρείας, θα διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο, και θα υποβάλλουν ερωτήσεις.