Τα 2+1 δύσκολα ορόσημα του καλοκαιριού για το υπουργείο Οικονομικών
Shutterstock
Shutterstock

Τα 2+1 δύσκολα ορόσημα του καλοκαιριού για το υπουργείο Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών μετά τον ανασχηματισμό συνεχίζουν το σπριντ ώστε μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να έχει προχωρήσει -στον επιθυμητό βαθμό- η επίτευξη των οροσήμων που βρίσκονται στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο δουλεύει πυρετωδώς, ξεδιπλώνοντας σταδιακά ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων που βάζει τάξη σε διάφορες εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας. Οι παρεμβάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο 100% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τα νομοσχέδια για τα ανασφάλιστα οχήματα και τις «Μικρές ΔΕΗ» βρίσκονται στην προμετωπίδα των παρεμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να βάλει τέλος σ’ ένα διαχρονικό χάος που ταλαιπωρεί τους πολίτες. Το νομοσχέδιο έχει ήδη μπει σε…ράγες υλοποίησης και βάζει στο στόχαστρο τους...φορολογούμενους που επιλέγουν να είναι ασυνεπείς απέναντι στο κράτος σε σχέση με την κυκλοφορία των οχημάτων τους.

Στόχος του υπουργείου είναι να «τρέξει» άμεσα «σαφάρι» για τον εντοπισμό οχημάτων τα οποία έχουν τεθεί σε κατάσταση ακινησίας, αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι αναμένεται ένα μπαράζ διασταυρώσεων από τον ελεγκτικό μηχανισμό για ανασφάλιστα οχήματα και ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. 

Στον ίδιο καμβά παρεμβάσεων βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την πλήρη αναμόρφωση των ΔΕΚΟ. Το «extreme make over» των φορέων θα γίνει στα πρότυπα της ΔΕΗ και του ΕΦΚΑ, ενώ ο κεντρικός στόχος που έχει τεθεί είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους, η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα τους επιτρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και φυσικά η μετάβαση τους σε μονοπάτια κερδοφορίας ώστε να «αιμοδοτείται» -επιτέλους- και ο κρατικός κορβανάς.

Στους κορυφαίους στόχους του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που ήδη «τρέχει» από πέρυσι και στοχεύει στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στη δίκαιη κατανομή των βαρών και τέλος, στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης µε τελικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών στην Υγεία και στην Παιδεία και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για διασταυρώσεις και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές, την εφαρμογή μέτρων για πιο διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ένα νέο, πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι το σύνολο των μέτρων να έχει υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη δυνατότητα να «μετρήσει» την απόδοση των αλλαγών. Για παράδειγμα, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσο έχει αποδώσει το νέο τεκμήριο των ελεύθερων επαγγελματιών. Τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η υποβολή των δηλώσεων και τον Αύγουστο θα έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα δοσολόγια. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μια τάξη μεγέθους για το επιπλέον «ζεστό» χρήμα που θα εισέλθει στα κρατικά ταμεία λόγω εφαρμογής του μέτρου.