Τα αγκάθια του νέου οικονομικού επιτελείου

Τα αγκάθια του νέου οικονομικού επιτελείου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κατευθείαν στα βαθιά θα πέσει το νέο οικονομικό επιτελείο καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα προβλήματα και τα ανοιχτά μέτωπα  που κληρονομεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει το κουαρτέτο του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο να ενημερωθεί για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς για κρίσιμα θέματα, αλλά και να επισπεύσει την υλοποίηση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων και κυρίως  να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα που μπορούν να ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους όπως για παράδειγμα τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Συγκεκριμένα: 

- Αφορολόγητο όριο

Αν και λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του αφορολόγητου ορίου και την κατάργηση των αντίμετρων οι θεσμοί θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοσθούν τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα τονίζουν ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η υλοποίηση των αντίμετρων διευρύνουν τη φορολογική βάση. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με τους επικεφαλής των θεσμών και ενδεχομένως με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης

- Φορολογικοί συντελεστές

Εκτός από το αφορολόγητο όριο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει και να εξηγήσει το πρόγραμμα του για τη φορολογία στους εταίρους μας. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για ένα μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. 

-Αντικειμενικές αξίες

Η  Κομισιόν έχει ζητήσει την εξίσωση των  αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα με τις εμπορικές. Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές. Ετσι, μέσα στο επόμενο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις με στόχο να ισχύσουν τον Ιανουάριο του 2020. 

- Ληξιπρόθεσμα χρέη

Μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι οποίες σχεδόν 11 μήνες μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου παραμένουν λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα παράταση από τους πιστωτές της χώρας καθώς η προηγούμενη  έληξε στις 31η Μαίου 2019 . Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε παρατάσεις για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρήλθαν άπρακτες. Η πρώτη ήταν στο τέλος του 2016, ακολούθησε ο Ιούνιος του 2017 και στη συνέχεια νέα προθεσμία ορίστηκε το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Πολύ πριν από τη λήξη της έγινε φανερό ότι ούτε και αυτή θα τηρηθεί. Ακολούθησε ο προσδιορισμός με υπουργικές αποφάσεις νέας προθεσμίας, της 31ης Δεκεμβρίου 2018, και με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2019. 

-ΑΑΔΕ

Η στελέχωση της ΑΑΔΕ με επιπλέον προσωπικό προχωρά με αργούς ρυθμούς. Ο  αριθμός προσωπικού στο τέλος του 2019 θα πρέπει να  φτάσει τα 12.400 σε σύγκριση με τη συγκεκριμένη δέσμευση για 12.500.

Εντός του Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες έναν διπλό προϋπολογισμό: το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 – 2023.  Σε περίπτωση, που το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτάσει φέτος το 3,5% του ΑΕΠ, τότε οι Ευρωπαίοι δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο την επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ ενώ ανοίγει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων.