Τα επτά «στοιχήματα» του  προϋπολογισμού για το 2023
eurokinissi
eurokinissi

Τα επτά «στοιχήματα» του προϋπολογισμού για το 2023

Η λεπτομερής ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού δείχνει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να ακολουθήσει μια σχεδόν… μοναχική πορεία συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του 2023.

Με τον πολύ δύσκολο χειμώνα να ξεκινάει μόλις τώρα, η χώρα θα επιδιώξει να κρατήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ικανοποιητικά επίπεδα, να κρατήσει αμείωτη την κατανάλωση, τα έσοδα από τον τουρισμό, τα φορολογικά έσοδα και τις εξαγωγές. Και θα επιδιώξει να κάνει για μια ακόμη χρονιά την υπέρβαση στο μέτωπο των επενδύσεων επιτυγχάνοντας το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των τελευταίων πολλών ετών.

Ουσιαστικά το προσχέδιο είναι ένα άθροισμα από στοιχήματα τα οποία θα πρέπει να κερδηθούν όλα μαζί για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν θα είναι εύκολο. Ετοιμαζόμαστε για τη δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών για ολόκληρη την Ευρώπη και ταυτόχρονα για την πιο «απαιτητική» (λόγω εκλογικού νόμου) προεκλογική χρονιά της χώρας. Ιδού λοιπόν τα επτά στοιχήματα που θα πρέπει να κερδηθούν, ένα προς ένα

1.       Να μην επηρεαστεί αρνητικά η ιδιωτική κατανάλωση υπό το βάρος του πολύ υψηλού πληθωρισμού αλλά και της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων. Για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας έχει προϋπολογιστεί ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό 1,3%. Έχει ληφθεί υπόψη από το οικονομικό επιτελείο η ελαστικότητα της ζήτησης –δηλαδή η εξάρτηση από τα υψηλά επίπεδα τιμών- ωστόσο η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει ομαλότητα στην αγορά.

2.       Να διατηρηθεί ο έντονα αυξητικός ρυθμός στο σκέλος των επενδύσεων. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα πρέπει να αυξηθούν κατά 16%  έναντι 10% που ήταν ο αντίστοιχος φετινός ρυθμός. (για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ)

3.       Να μην θιγεί ο ελληνικός τουρισμός από πιθανό κύμα ύφεσης στην Ευρώπη. Στο προσχέδιο έχει εγγραφεί ως στόχος η αύξηση των «εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών σε ποσοστό 1,8%. Είναι ένα πολύ συντηρητικό ποσοστό αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει να έχουμε αντίστοιχα έσοδα από τον τουρισμό και το 2023 αλλά και αδιατάρακτη πώληση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

4.       Να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας έστω στα σημερινά επίπεδα (ή και λίγο χαμηλότερα) προκειμένου να μην χρειαστεί να υπάρξει μεγαλύτερη εκροή πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να στηριχτούν οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου όπως επίσης και το κόστος της θέρμανσης. Στον προϋπολογισμό έχει μπει ένα αποθεματικό το οποίο έφτασε τελικώς στο 1 δισ. ευρώ και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος κατέβηκε στο 0,7% από 1,1% που προέβλεπε το πρόγραμμα Σταθερότητας. Για να βγει αυτός ο δημοσιονομικός στόχος θα πρέπει για όλο το 2023 το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων ειδικά στους λογαριασμούς ρεύματος να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

5.       Να μην επηρεάσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ή μια μακρά περίοδος αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Το συγκεκριμένο «στοίχημα» το έχουν ήδη επισημάνει οι ξένοι οίκοι γι’ αυτό και ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας έχει ήδη μετατεθεί για το τέλος του 2023.

6.       Να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των φορολογικών εσόδων τα οποία για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από τα 56 δισ. ευρώ παρά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τα υπόλοιπα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που ενσωματώθηκαν στο πακέτο στήριξης των 3,5 δισ. ευρώ (διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κλπ).

7.       Να μην υπάρξουν άλλοι «εξωγενείς» κίνδυνοι όπως για παράδειγμα γεωπολιτικοί, υγειονομικοί κλπ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κρατικών δαπανών ακριβώς γιατί θα αποσυρθούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόβλεψη για άλλον εξωγενή παράγοντα πέραν του ενεργειακού (και αυτού με τους περιορισμένους πόρους του 1 δισ. ευρώ που έχουν μπει στο ειδικό αποθεματικό) δεν υπάρχει