Τα φθινοπωρινά μπουρίνια των αποκρατικοποιήσεων και ο Γάλλος τραπεζίτης

Τα φθινοπωρινά μπουρίνια των αποκρατικοποιήσεων και ο Γάλλος τραπεζίτης

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ανοίγει τα χαρτιά της για το υπερ-Ταμείο μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα καλείται να τελειώνει με εκκρεμότητες ακόμη και σε μέτωπα θεωρητικά κλεισμένα όπως το Ελληνικό και τα αεροδρόμια, αλλά και να προκηρύξει νέους διαγωνισμούς που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεσηκώσουν καινούργιο γύρο αντιπαραθέσεων.

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα είναι που μπαίνει στη φθινοπωρινή εξίσωση το υπερ-Ταμείο, ένας εντελώς άγνωστος για το ελληνικό πολιτικό προσωπικό παράγοντας, που θα αποσπάσει από τα χέρια υπουργών περαιτέρω κυβερνητική ύλη, και γι' αυτό ακριβώς φοβίζει πολλούς.

Την ίδια στιγμή, και ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, του Συνεδρίου αλλά και του μετέπειτα ανασχηματισμού, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα πυρά κατά του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας ως ιδανικό πεδίο για να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα, το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Αν και ως γνωστόν η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που ενέκρινε το Μάιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), έχοντας και την υπογραφή Σκουρλέτη, ο τελευταίος επανέλαβε σε χθεσινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), ότι αυτό δεν είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης. Τα πυρά του συγκέντρωσε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας "ο κ. Πιτσιόρλας δεν είναι αρμόδιος -και το έχω πει πάρα πολλές φορές- να ασκεί πολιτική, πρέπει να εφαρμόζει εντολές”.

Η συστηματικότητα των επιθέσεων αυτών που κάποιοι συνδέουν με τις εξελίξεις γύρω από το νέο Ταμείο, δείχνει ότι ο υπουργός ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο αυτό ουδόλως ενδιαφέρει την οικονομία. Άλλωστε, ανεξάρτητα του αν υπάρχει κάποιο "κρυφό" σχέδιο να τροποποιηθεί το πρόγραμμα μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, προς το παρόν το μόνο επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη μερική αποκρατικοποίηση κρίσιμων επιχειρήσεων και υποδομών όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ ή το 23% της ΕΥΑΘ, είναι το εγκεκριμένο από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιευμένο στο ΦΕΚ επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που φέρει και την υπογραφή του υπουργού Ενέργειας.

Τιμονιέρης Γάλλος τραπεζίτης;

Στο μέτωπο του Ταμείου, οι αυγουστιάτικες ζυμώσεις κυβέρνησης και θεσμών φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μια πρώτη "short list" προσώπων ανάμεσα στα οποία λέγεται ότι φιγουράρει το όνομα γάλλου τραπεζίτη, το όνομα του οποίου είχε "παίξει" και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το πρόσωπο αυτό φαίνεται να προορίζεται για Πρόεδρος του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board), εκ των οποίων τρία μέλη ορίζει η κυβέρνηση και δύο οι θεσμοί, (ένα εκ των οποίων ο Πρόεδρος), και με τις αποφάσεις να λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών. Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι σημαντικό όργανο όχι γιατί πρόκειται να διοικήσει το Ταμείο αλλά επειδή θα διορίσει αυτούς που θα το διοικούν. Δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα κάνει και το πραγματικό κουμάντο και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι Έλληνας.

Τα πρόσωπα του νέου Ταμείου θα κληθούν όχι μόνο να ξαναγράψουν σε λευκό χαρτί τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά και να ξεκαθαρίσουν το "μυστήριο" γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση. Όντας το υπερ-Ταμείο μια ομπρέλα πάνω από το ΤΑΙΠΕΔ, θα δώσει επιτέλους απαντήσεις για το τι τελικά έχει συμφωνηθεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και ποια απόφαση βρίσκεται πραγματικά σε ισχύ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ενεργειακές επιχειρήσεις, την αποκρατικοποίηση των οποίων αμφισβητεί συστηματικά ο Π. Σκουρλέτης.

Από την Εγνατία Οδό έως το Ελληνικό και το ΔΕΣΦΑ

Φθινοπωρινά "μπουρίνια" προμηνύουν επίσης τόσο η επικείμενη προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ νέων κρίσιμων διαγωνισμών (Εγνατία Οδός, ΟΛΘ ή η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος) όσο και η προσπάθεια να κλείσουν εκκρεμότητες με πολλούς παλαιούς. Πιο εξόφθαλμη περίπτωση αποτελεί το Ελληνικό και η ανάγκη ο επενδυτής να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού για το πώς θα σχεδιάσει τα έργα μετά την ανακήρυξη της έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο.

Άλλη σημαντική εκκρεμότητα, οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), δίχως την οποία δεν κλείνει η παραχώρηση των αεροδρομίων στην ελληνογερμανική κοινοπραξία, άρα δεν καταβάλλεται ως το τέλος του έτους και το τίμημα του 1,23 δισ. ευρώ, απαραίτητο για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος των εσόδων (2 δισ. ευρώ και άνω).

Άγνωστη παραμένει και η τύχη της απόκτησης του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, με τους Αζέρους να διαμηνύουν πως εδώ και ένα μήνα, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή επικοινωνία με το υπουργείο Ενέργειας. Σχετικά με την τύχη της ιδιωτικοποίησης, που έχει τραβήξει τρία χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη, πηγές της Socar εξηγούν ότι η εγγυητική της επιστολή λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένη να ακούσει προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση που θα διορθώσουν τη κατάσταση. Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες, οι Αζέροι θεωρούν πως το πρώτο βήμα, δηλαδή η όποια προσπάθεια να διορθωθεί το πρόβλημα, πρέπει να προέλθει από την πλευρά που το δημιούργησε, δηλαδή την ελληνική.