Τα καλά και τα κακά νέα

Τα καλά και τα κακά νέα

Της Μαίρης Βενέτη

Μικτές οι ειδήσεις των τελευταίων 24ώρων με αποτέλεσμα να είναι μικτό και το επενδυτικό συναίσθημα.

Ξεκινώντας από τη θετική ειδησιογραφία, είχαμε μια πολύ καλή εξέλιξη στη μέση της εβδομάδας στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Οι δυο ομάδες διαπραγμάτευσης κατέληξαν σε μία περιορισμένη συμφωνία στο εμπόριο που καταργεί τους δασμούς και επεκτείνει την πρόσβαση σε αγροτικά, βιομηχανικά και ψηφιακά προϊόντα.

Αν και η συμφωνία δεν καλύπτει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αποτελεί και το θέμα –αγκάθι στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, εντούτοις δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι είναι μια αρχή.

Θετικές άλλωστε είναι και οι προοπτικές για το μέλλον,σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο αρχηγών.

«Η συμφωνία καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι, στο κοντινό μέλλον θα έχουμε και άλλες συμφωνίες με την Ιαπωνία» , δήλωσε ο Τραμπ, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σημείωσε ότι η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες.

Σε επίπεδο δηλώσεων, θετικό ήταν το κλίμα και όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας που θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα απ' ό,τι περιμένουν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε ότι η χώρα πραγματοποίησε αγορές χοιρινού και σόγιας από τις ΗΠΑ, ενόψει των εμπορικών συνομιλιών τον επόμενο μήνα, με εμφανή τη σημειολογία της καλής θέλησης.

Τα κακά νέα ως συνήθως προέρχονται από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, που δεν επηρεάζεται άλλωστε από τους εκάστοτε πολιτικούς τακτικισμούς.

Αρχές της εβδομάδας είχαμε την ψυχρολουσία από το μέτωπο της Ευρωζώνης.

Η ύφεση στη μεταποίηση έγινε πιο βαθιά και η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών έχασε τη δυναμική της, καθώς ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit- αντιπροσωπεύει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών- υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό 75 μηνών, ήτοι στις 50,4 μονάδες, από 51,9 τον Αύγουστο.

Εν ολίγοις, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2013.

Ένας πλήρης φαύλος κύκλος, ο οποίος αυτοτροφοδοτείται εκ νέου κάθε μήνα, με μεγαλύτερο βαρίδι τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν τη γερμανική οικονομία.

Στη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα  τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013 και ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο.
Η υποκατηγορία μάλιστα που αφορά καθαρά τον κλάδο της μεταποίησης έκανε βουτιά στις 41,4 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών.

Ούτε από το μέτωπο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης τα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά, με τη βιομηχανική δραστηριότητα στη Γαλλία να σημειώνει αναπάντεχη πτώση.

Χτες την σκυτάλη των κακών νέων από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεικτών την πήραν οι ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μπορεί να κράτησε αμετάβλητη τη μέτρηση του ΑΕΠ, αλλά ανακοίνωσε μεγάλη πτώση στις επιχειρηματικές επενδύσεις και αναθεώρησε προς τα κάτω τα εταιρικά κέρδη.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,0%, ενώ στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 3,1%, μετά από ανάπτυξη 2,9% συνολικά το 2018.

Ως συνήθως όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αναπτύχθηκαν με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Στις καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει άνευ σημασίας την καθοδική αναθεώρηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 4,6% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 4,7%. (σ.σ: Το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες είχαν εμφανίσει άνοδο 1,1%. Παρόλο που η μέτρηση δεύτερου τριμήνου ήταν ελαφρώς μικρότερη από την αρχική εκτίμηση, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2014).

Οι προβληματισμοί επικεντρώνονται στις επιχειρηματικές επενδύσεις, μια από τις βασικές αρτηρίες στο κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1,0% αντί για 0,6% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μετά από εκείνη που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Ταυτόχρονα, οι δαπάνες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 4,8%, ξεπερνώντας την προηγούμενη εκτίμηση του 4,5%.

Τέλος, το κερασάκι στην τούρτα το έβαλαν τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη, τα οποία αυξήθηκαν κατά 3,3% το β΄ τρίμηνο αντί για 4,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Η συγκεκριμένη μέτρηση «πόνεσε» περισσότερο απ'όλες, καθώς τα εταιρικά κέρδη αποτελούν ένα από τα βασικότερα καύσιμα της πρόσφατης ανόδου των αγορών.

 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.