Τα νέα ΣΔΙΤ ξυπνούν την αγορά ακινήτων

Τα νέα ΣΔΙΤ ξυπνούν την αγορά ακινήτων

Οι συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα αποτελούσαν άγνωστη γη πριν από περίπου δέκα χρόνια. Μέχρι να μάθει η χώρα πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη μέθοδος δημοπράτησης έργων, που αποτελεί συνδυασμό του Δημόσιου με τους ιδιώτες, απαιτήθηκαν αρκετά χρόνια. Τόσα ώστε την εξουσία να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα το διάστημα 2015-2019 η πρόοδος των συγκεκριμένων έργων να έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ευτυχώς όμως, εδώ και καιρό τα ΣΔΙΤ διαθέτουν καθαρό ορίζοντα. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως μόνο αυτά που έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη νέων κτιρίων ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. ευρώ, μέγεθος που κινητοποιεί τόσο την αγορά κατασκευών όσο και το real estate. Ποια είναι τα σημαντικότερα;

Το πλέον πρόσφατο αφορά την Πολιτεία Καινοτομίας που σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Πειραιώς, στην έκταση του πρώην εργοστασίου Χρωπεί. Πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (καθώς υφίσταται δικαίωμα δεκαπενταετούς παράτασης). Ο ανάδοχος θα αναλάβει την ανακατασκευή ή και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή και την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και άλλου είδους εργασίες. Ο ανάδοχος θα αναβαθμίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ οι νέες αναπτύξεις θα έχουν μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 46.000 τ.μ. και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τ.μ.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ, ύψους 255 εκατ. ευρώ, αφορά  τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Η συνολική περίοδος εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 30 έτη, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με την λειτουργία. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα.

Ψηλά στην λίστα των νέων ΣΔΙΤ βρίσκεται και το έργο της κατασκευής 12 δικαστικών μεγάρων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το έργο, που βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας (μέσω επιλογής συμβούλων κτλ,) προβλέπει την κατασκευή δώδεκα κτιρίων σε 12 περιοχές της χώρας, μέσω της υλοποίησης τριών διαγωνισμός. Από αυτούς ο πρώτος θα αφορά τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο), ο δεύτερος αυτά σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς) και ο τρίτος τους «ναούς της δικαιοσύνης» στη Θεσσαλία (Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλος).  

Στα 130 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου κατασκευής 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), ενός σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Το  έργο προωθείται ως Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 27ετούς διάρκειας, με το κάθε κτίριο να διαθέτει συνολική επιφάνεια 3 χιλ. τ.μ.  

Πράσινο φως άναψε προ ημερών και το έργο με αντικείμενο την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση (φύλαξη και ασφάλιση) 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 129 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω ΣΔΙΤ προωθείται η κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο ύψους 116,6 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Επιπρόσθετα, στην ο ανάδοχος θα κατασκευάσει φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές.