Τέσσερις πάμπλουτοι μνηστήρες «σφάζονται» στην ποδιά της Chelsea

Τέσσερις πάμπλουτοι μνηστήρες «σφάζονται» στην ποδιά της Chelsea

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου κυπέλλου ομάδων στο ποδόσφαιρο, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Ρώσος ιδιοκτήτης και ευεργέτης της αγγλικής Chelsea, αναγκάστηκε να αφήσει την αγαπημένη του ομάδα, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους Ρώσους ολιγάρχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η προσπάθειά του να την πουλήσει με συνοπτικές διαδικασίες απέτυχε μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Τελικά, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή της ομάδας, η κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για τη διενέργεια ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού μέσα από τον οποίον θα αναδειχθεί ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας, χωρίς όμως να ωφεληθεί από αυτό ο Αμπράμοβιτς.

Αναφερόμαστε σε οικονομική καταστροφή αφού η ομάδα είναι γενικά ζημιογόνα σαν επιχείρηση και τα μηνιαία έξοδα είναι της τάξης των 50 εκατ. λιρών Αγγλίας. Ο Αμπράμοβιτς ενίσχυε τακτικά την ομάδα, μέσω δανεισμού ή με «ενέσεις» κεφαλαίων, εικάζεται πως πέρα από τα 150 εκατ. λίρες που έδωσε για να την αγοράσει το 2003, την έχει δανειοδοτήσει με άλλο ενάμιση δισεκατομμύριο.

Η απουσία χρηματοδότη σημαίνει πως η ομάδα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις, θα κινδυνεύει να χάσει ποδοσφαιριστές και δεν θα μπορεί να αγοράσει νέους, ενώ σοβαρός κίνδυνος είναι και η πιθανή απώλεια χορηγών.

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Ξεκίνησε λίγο μετά τη 10η Μαρτίου και πριν λίγες μέρες τελείωσε η πρώτη φάση του. Διεξάγεται κάτω από την εποπτεία της ιδιωτικής αμερικανικής τράπεζας Raine Group, η οποία έχει θέσει τους κανόνες του διαγωνισμού και θα επιλέξει και τον τελικό νικητή.

Είναι αξιοσημείωτο πως την Raine την είχε προσλάβει ο Αμπράμοβιτς προκειμένου να τον βοηθήσει στην πώληση της ομάδας. Ο Αμπράμοβιτς είχε δηλώσει τότε πως τα χρήματα που θα εισέπραττε από την πώληση θα τα διέθετε για την ανακούφιση των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία αλλά η αγγλική κυβέρνηση δεν τον άφησε να το κάνει.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απόλυτα σαφής η τύχη των χρημάτων που θα φέρει η πώληση. Υποθέτουμε πως θα παραμείνουν στα χέρια της Raine Group μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, από τα τουλάχιστον εννέα υποψήφια επενδυτικά σχήματα τέσσερα πέρασαν στον δεύτερο γύρο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να βελτιώσουν και να κάνουν πιο συγκεκριμένες τις οικονομικές τους προσφορές.

Οι πληροφορίες του Sky News αναφέρουν πως οι τελικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν κατά την 11η Απριλίου. Τα τέσσερα σχήματα που πέρασαν στον δεύτερο γύρο βασίζονται όλα σε χρηματοδότηση από αμερικανούς κεφαλαιούχους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι είναι ήδη ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες ομάδων από διάφορα αθλήματα.

Πριν πούμε δύο λόγια για αυτούς που πέρασαν στον δεύτερο γύρο θα αναφερθούμε συνοπτικά σε αυτούς που φημολογείται πως δεν κατάφεραν να περάσουν: τον αμερικανό επιχειρηματία και παλαιότερα πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Woody Johnson, ιδιοκτήτη της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου New York Jets, το σαουδαραβικής προελεύσεως Saudi Media Group, τον Άγγλο επιχειρηματία Nick Candy μαζί με το κορεατικό Hana Group, την επενδυτική εταιρεία Centricus και τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο του χώρου της τηλεόρασης John Malone, ο οποίος μέσω της Liberty Media ελέγχει την Formula 1 και αθλητικές ομάδες.

Οι αποτυχόντες, και ειδικά ο Malone, δεν είναι καθόλου «αμελητέες ποσότητες», πράγμα που ισχύει φυσικά και για τα σχήματα που πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Η πρώτη ομάδα έχει ως βασικά στελέχη τον Martin Broughton, πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της αεροπορικής εταιρείας British Airways και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ και τον λόρδο Sebastian Coe, παλιό ολυμπιονίκη του στίβου και κύριο οργανωτή των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012. Η χρηματοδότηση φημολογείται πως έρχεται από δύο αμερικανούς επιχειρηματίες του χώρου των ιδιωτικών κεφαλαίων, τον Josh Harris, συνιδρυτή της Apollo, από τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity και τον David Blitzer, ανώτατο στέλεχος της Blackstone, επίσης πολύ επιτυχημένης εταιρείας private equity.

Οι δύο αμερικανοί κατέχουν (από κοινού) σημαντικό μερίδιο στην επαγγελματική ομάδα μπάσκετ της Φιλαδέλφειας, τους 76Sixers και την ομάδα χόκεϋ επί πάγου New Jersey Devils, ενώ έχουν συμμετοχή και στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Crystal Palace, την οποία λογικά θα πουλήσουν αν καταφέρουν να αγοράσουν την Chelsea.

Στα ατού της ομάδας είναι η μεγάλη οικονομική επιφάνεια των αμερικανών επιχειρηματιών, η εμπειρία τους από διοίκηση αθλητικών ομάδων και το γεγονός πως ο Broughton είναι γνωστός οπαδός της Chelsea.

Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή του αμερικανού Todd Boehly, συνιδιοκτήτη των Los Angeles Dodgers, μίας τις πιο επιτυχημένες ομάδες μπέιζμπολ, και του άγγλου δικηγόρου Jonathan Goldstein, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη ακινήτων και στην αναδιαμόρφωση παλαιών κτιρίων και δημοσίων χώρων, ενώ στη χρηματοδότηση ακούγεται πως θα συμμετάσχει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Clearlake Capital.

Η εμπειρία του Boehly στην διοίκηση μεγάλης αθλητικής ομάδας είναι σίγουρα πλεονέκτημα, όπως και η εξειδίκευση του Goldstein, καθώς είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί μεγάλη επέκταση και ανακαίνιση του γηπέδου της Chelsea, του Stamford Bridge. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι το γεγονός πως ο Goldstein είναι δηλωμένος οπαδός της Tottenham, μίας από τις βασικές αντιπάλους της Chelsea και αυτό δεν θα αρέσει και πολύ στους οπαδούς της τελευταίας.

Μία αμερικανική οικογένεια, η οικογένεια Ricketts, συμμετέχει στην τρίτη ομάδα. Η οικογένεια είναι ιδιοκτήτρια των Chicago Cubs, της ομάδας μπέιζμπολ του Σικάγου. Η χρηματοδότηση εικάζεται πως θα έρθει από τον Ken Griffin, αμερικανό δισεκατομμυριούχο χρηματιστή και ιδιοκτήτη hedge fund.

Η πείρα της οικογένειας στη διοίκηση ομάδας είναι σίγουρα θετικό στοιχείο, ιδίως αφού πρόσφατα ολοκλήρωσαν και την πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου τους, όπως και οι μεγάλες οικονομικές δυνατότητες του Griffin. Ένα πιθανό πρόβλημα έχει σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του, συνταξιούχου πλέον, πατριάρχη της οικογένειας Joe Ricketts, οι οποίες ήταν σαφώς ισλαμοφοβικές.

Ο Tom Ricketts, που ηγείται πλέον της οικογένειας έχει αρχίσει μία εκστρατεία για να καθησυχάσει τους μουσουλμάνους οπαδούς, αλλά και τους μουσουλμάνους παίκτες της Chelsea.

Η τέταρτη ομάδα διεκδικητών είναι και η πιο «μυστηριώδης» αφού γνωρίζουμε την ταυτότητα μόνο του Stephen Pagliuca, ο οποίος είναι αμερικανός επιχειρηματίας, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας private equity Bain Capital, συνιδιοκτήτης της θρυλικής ομάδας μπάσκετ της Βοστώνης, των Celtics, και της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Atalanta. Πέρα από το γεγονός πως η σχέση του με την ιταλική ομάδα μάλλον θα συνιστά πρόβλημα, τίποτα παραπάνω δεν μπορέσαμε να βρούμε από τον διεθνή τύπο.

Είναι φανερό πως και οι τέσσερις ομάδες που διεκδικούν την πρωταθλήτρια Ευρώπης διαθέτουν χρήματα και πείρα από διαχείριση αθλητικών ομάδων. Δεν είναι εύκολο να κάνουμε προβλέψεις. Αν δεν υπήρχε το θέμα της Ισλαμοφοβίας, θα διακινδυνεύαμε να ονομάσουμε φαβορί την προσφορά της οικογένειας Ricketts και του Ken Griffin, αφού διαθέτει χρήματα και πολύχρονη πείρα στη διοίκηση μεγάλης αθλητικής ομάδας και έχει στο ενεργητικό της την πολύ πρόσφατη επιτυχημένη επέκταση και ανακατασκευή μεγάλου γηπέδου.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίσει η Raine Group δεν είναι επισήμως γνωστά. Από δημοσιεύματα του Αγγλικού Τύπου μαθαίνουμε πως θα δώσει σημαντικό βάρος στον τρόπο χρηματοδότησης της αγοράς, δηλαδή στο αν θα περιλαμβάνει μικρό ή μεγάλο ποσοστό δανεισμού.

Επίσης, πέρα από το ύψος της προσφοράς, σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο απλά και γρήγορα θα μπορεί να ολοκληρωθεί η αγορά και το πόσο πειστική θα είναι η δέσμευση για τις μεγάλες επενδύσεις που θα απαιτηθούν, κυρίως για την επέκταση του γηπέδου. Σύμφωνα με το Sky News, θα εκτιμηθεί και το κατά πόσο είναι ικανή κάθε διεκδικήτρια να διαχειριστεί σωστά το όνομα και την αθλητική κληρονομιά του συλλόγου.

Αν τα πράγματα πάνε καλά, ο νικητής θα αναδειχθεί στα μέσα του Απριλίου, και μέχρι το τέλος του μηνός η Raine Group θα ενημερώσει την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να πάρει την έγκρισή της. Αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς, το τίμημα θα είναι της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, ποσό ομολογουμένως εντυπωσιακό, ενώ το ποσό που θα απαιτηθεί για τις μελλοντικές επενδύσεις θα είναι πάνω από ένα δις λίρες.

Για να πετύχει όμως πραγματικά όποιος αγοράσει την ομάδα, θα πρέπει να βάλει σαν βασικό του στόχο να κάνει τους οπαδούς να τον αγαπήσουν, όπως αγάπησαν, και μάλλον θα αγαπούν για πάντα, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έκανε τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Μία πιο λεπτομερή εικόνα των αμερικανικών προθέσεων για το ευρωπαϊκό και βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο μπορείτε να δείτε:

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Ένα ψηφιακό Ελντοράντο για τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια
Οι ποδοσφαιρικοί επενδυτές ονειρεύονται την αναγέννηση του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου
La Liga εναντίον Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο: Το ματς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πάει για παράταση