Θλιβερή «πρωτιά»: Το πιο πολύπλοκο καθεστώς για επενδύσεις...στον κόσμο
Shutterstock
Shutterstock
TMF για Ελλάδα

Θλιβερή «πρωτιά»: Το πιο πολύπλοκο καθεστώς για επενδύσεις...στον κόσμο

Την πρώτη (και χειρότερη) θέση κατέκτησε η Ελλάδα στη φετινή έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας της TMF Group. Ειδικότερα, ο ολλανδικός όμιλος στέφει τη χώρα μας «βασίλισσα» της πολυπλοκότητας, των γραφειοκρατικών, φορολογικών και ρυθμιστικών εμποδίων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ανάμεσα σε 79 άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία σημειώνει ότι, «η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη φετινή έκθεση, ανεβαίνοντας από την 6η θέση το 2022 στη 2η θέση το 2023», ακολουθώντας έτσι μια τριετή καθοδική πορεία όσον αφορά τη φιλοξενία - ή μάλλον την έλλειψη αυτής - που προσφέρει σε ξένες επενδύσεις.

Οι προκλήσεις για τη χώρα  

«Ενώ η Ελλάδα θεωρείται σταθερά πολύπλοκη - ιδιαίτερα στον τομέα της λογιστικής και της φορολογίας», σημειώνει η έκθεση, το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ανθρώπινο δυναμικό και τη μισθοδοσία (HRP) «αυξήθηκαν επίσης σε πολυπλοκότητα το 2024». Επιπλέον, η ψηφιοποίηση «έχει γίνει μια πρόσθετη πρόκληση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», τονίζει.

Σημειώνεται ότι δεύτερη χειρότερη στην κατάταξη έρχεται η Γαλλία, ενώ, στον αντίποδα, η TMF εκτιμά ότι τα Νησιά Κέιμαν είναι τα πιο φιλόξενα (79η θέση).

Τα ευρήματα της έρευνας 

Η έκθεση αναλύει 79 «δικαιοδοσίες», οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 93% του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ και το 88% των καθαρών παγκόσμιων ροών άμεσων ξένων επενδύσεων. Η 1η χώρα στην κατάταξη είναι και αυτή που παρουσιάζει τα λιγότερο θετικά αποτελέσματα, με τη 79η χώρα να είναι εκείνη που θεωρείται η καλύτερη.

Συγκρίνει 292 δείκτες που παρακολουθούνται ετησίως, προσφέροντας στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων ενσωμάτωσης, της μισθοδοσίας και των παροχών, των κανόνων και κανονισμών, των φορολογικών συντελεστών και άλλων παραγόντων.

Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης, οι ΗΠΑ παραμένουν εκτός της πρώτης δεκάδας (των καλύτερων) χωρών για επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατεβαίνοντας ωστόσο από την 68η θέση το 2023 στην 63η θέση το 2024. Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία, η Δανία, η Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ, διατηρούν τις θέσεις τους μεταξύ των δέκα καλύτερων.

Στον κατάλογο των δέκα πιο φιλικών προς τις επιχειρήσεις περιοχών, η Τζαμάικα καταγράφει σημαντική πρόοδο (70η θέση έναντι της 49ης θέσης το 2023), ενώ οι Νήσοι Κέιμαν (79η θέση) διατηρούν τη θέση τους στην κορυφή της παροχής απλών διαδικασιών για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Βασικός παράγοντας η γραφειοκρατία

«Οι δείκτες αυτοί έχουν σημασία τόσο για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε μια χώρα όσο και για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις», αναφέρει ο Mark Weil, CEO της TMF Group, θυγατρική της CVC.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της TMF, η γραφειοκρατία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων. «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των χωρών, της χαμηλής πολυπλοκότητας των επιχειρήσεων και του κατά κεφαλήν πλούτου, και ενώ αυτό διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, το γραφειοκρατικό βάρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις συμβάλλει σημαντικά [στην κατάταξη]», επισημαίνει.