Τι αποτύπωμα έχει αφήσει στην αγορά το deal JP Morgan - Viva Wallet;

Τι αποτύπωμα έχει αφήσει στην αγορά το deal JP Morgan - Viva Wallet;

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την επίσημη ανακοίνωση του  deal ανάμεσα στην JP Morgan και τη Viva Wallet, με την εξαγορά του 49% της δεύτερης, από την πρώτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της JP Morgan, το deal αυτό αποτελεί μια στρατηγική επένδυση που έχει σαν σκοπό την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της καινοτομίας στον χώρο των συστημάτων πληρωμών στο οικοσύστημα των μικρών, των μικρομεσαίων και των μεσαίων εμπορικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ένα οικοσύστημα που περιλαμβάνει 17 εκατομμύρια εμπορικών επιχειρήσεων. Το αποτύπωμα αυτού του deal είναι πολύ μεγαλύτερο από το χρηματικό τίμημα του. Ωστόσο, ακόμα και αυτό, δεν αποτιμήθηκε επαρκώς σε μια χώρα που είναι διστακτική απέναντι την πρόοδο και την καινοτομία.

Είναι γεγονός ότι το deal JP Morgan – Viva Wallet, έφερε τρία νέα στοιχεία στο εγχώριο επιχειρείν, καθώς και στα ήθη και τις συνήθειες της αγοράς.

Το πρώτο, είναι η αποτίμηση της εταιρείας.

Η συνολική αποτίμηση της εταιρείας που προέκυψε μετά από το deal, που ανέρχεται στα $2,05 δισ., είναι από μόνη της, μη συγκρίσιμη με οποιαδήποτε άλλο εταιρικό συμβάν στη χώρα μας. Όμως κι εδώ βιάστηκαν ορισμένοι να αρχίζουν να αποτιμούν τη Viva Wallet με κλασσικούς τρόπους αποτίμησης των επιχειρήσεων, που ισχύουν για τους λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους.

Οπότε η αποτίμηση των $2,05 δισ. για μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 82 εκατ. ευρώ, ίσως να φαίνεται στα μάτια τους, εξωφρενική. Να μην ακολουθεί τις μεθόδους αποτίμησης των τραπεζών, ως προς τα ίδια κεφάλαια, ή ως προς το ενεργητικό, ή ως προς τα κέρδη. Να μην ακολουθεί τις μεθόδους αποτίμησης των εταιρειών πληροφορικής, ως προς τους κύκλους εργασιών και τις κερδοφορίες. Όμως για τον επενδυτή που «βάζει τα λεφτά στο τραπέζι» και συμμετέχει στο επιχειρηματικό ρίσκο, το τίμημα ήταν απολύτως λογικό. Ειδικά όταν ο αγοραστής δεν είναι οποιοσδήποτε επενδυτής αλλά η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα.

Αν εστιάσουμε στα deals του ευρύτερου κλάδου των fintech ανά τον κόσμο, θα δούμε ότι οι επενδύσεις, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Το σύνολο των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν στις fintech, έφτασαν μέσα στο 2021 τα $102 δισ. Το μερίδιο του λέοντος ανήκει στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα $11,6 δισ., με deals ανάμεσα στα οποία ήταν η Revolut, η Monzo, η Copper, η Checkout.com και η Starling, η Γερμανία με $4,4 δισ., η Γαλλία με $2,3 δισ., η Σουηδία με $1,7 δισ. και η Ολλανδία με $1,6 δισ. Τώρα πια, μέσα στο 2022 στη λίστα θα φιγουράρει και η Ελλάδα με $1 δισ. Για να συγκρίνουμε με τα εγχώρια δεδομένα, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της  Alpha Bank, μέσα στο 2021 συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο είναι ότι η ιδρυτική ομάδα της Viva Wallet, κράτησε τις μετοχές της.

Οι ιδρυτές της Viva Wallet, δεν πώλησαν τις μετοχές τους. Η J.P.Morgan απέκτησε τη συμμετοχή της, αγοράζοντας μετοχές, από το βρετανικό Venture Capital Hedosophia,το family office της οικογένειας Λάτση και το επενδυτικό fund DECA. Επομένως, η ιδρυτική ομάδα παραμένει στην εταιρεία συνεχίζοντας την υλοποίηση το σχεδίου της και το οράματος της. Κάτι που δεν συναντάται ευρέως στην αγορά, όπου συνήθως ούτε ο νέος στρατηγικός επενδυτής θέλει τους παλαιούς μετόχους «μέσα στα πόδια του», αλλά ούτε και οι παλαιοί μέτοχοι θέλουν να συμπράξουν με ένα νέο επενδυτή.

Το τρίτο είναι η ευρεία μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων.

Τα στελέχη της Viva Wallet, που αποτελούν το 30% των εργαζομένων της εταιρείας, έχουν λάβει ήδη 35.000 stock options από την εταιρεία. Μετά το deal θα ακολουθήσει και νέο πρόγραμμα stock options για τα υπάρχοντα στελέχη, καθώς και διανομή μετοχών σε νέα στελέχη. Τα μετοχικά προγράμματα αυτά, δεν αποτελούν μόνο μέσα επιβράβευσης των εργαζομένων, αλλά και μέσα προσέλκυσης νέων δυναμικών στελεχών από την αγορά. 

Τα τρία προαναφερθέντα σημεία, διαφοροποιούν πλήρως την Viva Wallet από την υπόλοιπη αγορά, καταγράφοντας μια διαφορετική αντίληψη και οπτική, για το τι σημαίνει να είσαι ιθύνων νους και ιδρυτής μιας επιχείρησης το 2022, για το πόσο αξίζει να είσαι εργαζόμενος σε μια τέτοια επιχείρηση και για το πως αποτιμάται μια καινοτόμα εταιρεία σήμερα.

Τo αποτύπωμα που έχει αφήσει πίσω του στην αγορά, το deal J.P.Morgan -Viva Wallet, δεν αποτιμάται μόνο σε εκατομμύρια δολαρίων ή ευρώ. Το αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο και αφορά τους νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και εταιρικής ηθικής, που πρέπει να διέπουν το επιχειρείν του 2022, στη χώρα μας.