Τη βραδύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 28 ετών κατέγραψε στο δ' τρίμηνο η Κίνα

Τη βραδύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 28 ετών κατέγραψε στο δ' τρίμηνο η Κίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών έφτασε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας κατά το δ'' τρίμηνο, υπό την πίεση της εξασθενημένης εγχώριας ζήτησης αλλά και των εμπορικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 6,6%, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για 6,5%, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων 13 αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, αν και σχεδόν ίσος με εκείνον του 2016 (6,7%), είναι ο πιο ασθενικός που έχει καταγραφεί από τη χειρότερη χρονιά, το 1990 (3,9%), που είχε ακολουθήσει μια σειρά ετών που η επέκταση της κινεζικής οικονομίας έφθανε διψήφιο ποσοστό.

Η επιβράδυνση ήταν συνεχής στο σύνολο της χρονιάς: η ανάπτυξη κατέγραψε αύξηση κατά 6,4% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την αύξηση ύψους 6,8% το πρώτο, 6,7% στο δεύτερο και 6,5% στο τρίτο τρίμηνο.

Ακόμη, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε «βραδεία αλλά σταθερή» άνοδο, υπογράμμισε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,2%, χάνοντας, ωστόσο, την «ορμή» των τελευταίων μηνών της χρονιάς, υποχωρώντας κάτω από το 6%. 

Καθοδικές κινήσεις ακολούθησαν και οι λιανικές πωλήσεις που σημείωσαν αύξηση κατά 9% στο σύνολο του έτους συγκριτικά με το 10,2% του 2017. Οι πωλήσεις λιανικής «διατήρησαν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης», επισήμανε μολαταύτα η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Εξάλλου, οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 5,9% κατά στο σύνολο της χρονιάς.

«Η κυβέρνηση έχει μέσα για να στηρίξει την οικονομία. Μπορεί να επεκτείνει τις δαπάνες υποδομής και να μειώσει το ποσοστό υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες», δήλωσε ο Ναότο Σαίτο, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Daiwa στο Τόκιο.

«Αλλά το πρόβλημα έγκειται στην κατανάλωση. Καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα συγκρούονται σε πολλά μέτωπα, το καταναλωτικό συναίσθημα φαίνεται να έχει πληγεί. Μέχρι τώρα, η σταθερή αύξηση των μισθών υποστηρίζει την κατανάλωση, αλλά τώρα φαίνεται να υπάρχει αίσθηση ασαφούς ανησυχίας για το μέλλον», τόνισε.