Τι έγινε στο EWG την ημέρα της κατάθεσης του προϋπολογισμού 

Τι έγινε στο EWG την ημέρα της κατάθεσης του προϋπολογισμού 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπορεί την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση να κατέθετε τον πρώτο ελληνικό - αλλά συνάμα και εκλογικό-προϋπολογισμό μετά από 8 χρόνια μνημονίων ωστόσο, την ίδια στιγμή τα πράγματα είχαν αγριέψει στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Στη συνεδρίαση οι αντιδράσεις έπεφταν «βροχή» κυρίως από την την Ολλανδία και τη Φιλανδία οι οποίες εξέφρασαν την καταρχήν δυσαρέσκειά τους για την τοποθέτηση Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Επί της ουσίας οι βολές που εκτοξεύτηκαν αφορούσαν κυρίως την έκθεση της Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποχή στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας με την Ελλάδα να έχει ξεχάσει να ολοκληρώσει 16 μεταρρυθμίσεις. 

Στη συνεδρίαση του EWG ζητήθηκαν συμπληρωματικές πληροφορίες και περαιτέρω διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες χώρες της εν λόγω Ομάδας  δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την  3ης Δεκεμβρίου την υιοθέτηση μίας δήλωσης που θα καλεί την Αθήνα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να της επιστραφούν τα κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών το Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική για την Ελλάδα καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει αποφασισθεί η έξοδος στις αγορές.

Με μία τέτοια δήλωση αλλά και το πάγωμα των δόσεων δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν νέους κραδασμούς εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την εκκαθάριση των οφειλών προς ιδιώτες, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, το νομικό πλαίσιο των NPEs και του νόμου Κατσέλη, τις διαδικασίες αδειοδότησης, τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο και το Δημόσιο με τον διορισμό γραμματέων. 

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέραν του δημοσιονομικού) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Σημειώνεται ότι 16 μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί θα ανοίξουν το δρόμο για  την εκταμίευση των περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται να δοθούν από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα SΜP και ANFAs.

Μάλιστα η Κομισιόν κάνει σαφές ότι η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση. Επισημαίνει επίσης ότι αυτή η 2η έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας «θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους».