Τι σημαίνουν για τους μετόχους τα «πράσινα» κέρδη της Mytilineos

Τι σημαίνουν για τους μετόχους τα «πράσινα» κέρδη της Mytilineos

Οι ΑΠΕ αναμένεται να καλύπτουν το 48% του ηλεκτρισμού παγκοσμίως το 2050 και η Ευρώπη θα επιτύχει αυτόν τον στόχο μεταξύ άλλων και μέσω του  European Green Deal, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για  επενδύσεις ύψους  πέριξ του 1 τρισ. ευρώ. 

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εντόπισε έγκαιρα το νέο περιβάλλον και φρόντισε η Mytilineos να πάρει την κατάλληλη θέση ως μια από  τις πλέον ανταγωνιστικές εταιρίες στην κατασκευή και διαχείριση φωτοβολταϊκών.

Όταν απέκτησε η Mytilineos το 100% της METKA EGN, o Ευάγγελος Μυτιληναίος,  χαρακτήρισε την εξαγορά της  ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας για το 2019.  Και δικαίως, γιατί η απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ EGN δημιούργησε τον κλάδο RDS, μέσω του οποίου η Mytilineos εξασφάλισε  τη δυνατότητα υλοποίησης έργων αποθήκευσης, φωτοβολταϊκών  και υβριδικών ενεργειακών έργων ευρείας κλίμακας.

Μαζί με τον τομέα SES,  δηλαδή το νέο κλάδο Sustainable Engineering Solutions που αφορά την METKA EPC, η Mytilineos  επικεντρώνεται πλέον και  στην βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαχείριση απορριμάτων υγρών και στερεών, υβριδικά και off grid -εκτός δικτύου δηλαδή ενεργειακά projects- αλλά  και την  ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου.

Χθες η Mytilineos ανακοίνωσε άλλη μια εξαιρετικά κομβική συμφωνία. Στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και παγκοσμίως απέκτησε χαρτοφυλάκιο 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.

Στις σημαντικές παρατηρήσεις είναι ότι το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στην διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων -Fast Track- ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η Mytilineos θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την EGNATIA GROUP.

Το συνολικό κόστος για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων και το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα η εταιρεία συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -Corporate PPA-από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της EGNATIA GROUP, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.
Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Η αντίδραση του χρηματιστηριακού ταμπλό μετά τις παραπάνω ανακοινώσεις της εταιρείας είναι μια απτή απόδειξη  ότι η αγορά έχει αρχίσει να αναγνωρίζει ότι η εταιρεία  εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς κατασκευαστές ηλιακών φωτοβολταϊκών στον κόσμο, με δυνατότητες και αξιόπιστες λύσεις σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των ηλιακών έργων, ενώ αρχίζει να αποκτά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως έχουμε εκτενώς αναλύσει στο αφιέρωμα  μαςγια την «πράσινη» μετάβαση της Mytilineos, η αποτίμηση της δεν αντανακλά το ολοένα και αυξανόμενο «πράσινο» προφίλ της, ούτε το  μέγεθος και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Η αγορά την αποτιμά περισσότερο σαν μια εταιρεία αλουμινίου (η σχέση EV/EBITDA για τον κλάδο είναι στο 7,1), όμως όσο περισσότερο «πρασινίζουν» τα ΕΒΙTDA, τόσο θα πρέπει η Μytilineos να αρχίσει να αποτιμάται σαν μια «πράσινη εταιρεία».

Πού διαπραγματεύεται όμως αυτή τη στιγμή ο κλάδος της green energy;

Το 2020 έως 11,5 σχεδόν  φορές τη σχέση EV/EBITDA, αν και λόγω των «ξεχειλωμένων» αποτιμήσεων μπορεί κανείς να βρει ώριμες επιχειρήσεις με πολύ μεγαλύτερα νούμερα. 

Για το 2021 ο μέσος όρος EV / EBITDA στον τομέα των ενεργειακών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών παγκοσμίως ανά κλάδο φαίνεται παρακάτω:

Από την στιγμή λοιπόν που η Mytilineos οδεύει ταχύτατα προς την πράσινη ενέργεια, είναι λογικό να οριοθετήσουμε ως στόχο έναν πολύ καλύτερο δείκτη ΕV/EBITDA από αυτόν που έχει σήμερα.

Αν  επαληθευτούν οι  εκτιμήσεις των αναλυτών -όπως για παράδειγμα της Piraeus Sec που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα- για   σύνολο κύκλου εργασιών το 2022, πέριξ των 3 -3,2 δισ. ευρώ  και EBITDA 404-435 εκατ. ευρώ και συνυπολογίσουμε καθαρά κέρδη πέριξ των 203-210 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό της τάξης των 424 -450 εκατ. ευρώ, σε ποιά αποτίμηση καταλήγουμε; Το κομπιουτεράκι  εμφανίζει νούμερα  άκρως ενδιαφέροντα. 

MYTI

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.