Τίτλοι τέλους στην ειδική ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών για τα κρυπτονομίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Τίτλοι τέλους στην ειδική ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών για τα κρυπτονομίσματα

Η τιμή του Bitcoin «φλερτάρει» με τα 60.000 δολάρια και του Ethereum υπερβαίνει τα 2.500. Πρόκειται για τα δύο πιο «δυνατά» και πλέον γνωστά κρυπτονομίσματα στον πλανήτη. 

Στην Ελλάδα, όμως, όποιοι επενδύουν σ' αυτά... μπλέκουν σε ένα χαοτικό πλαίσιο φορολόγησης. Πριν από έξι μήνες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνέστησε μια ειδική ομάδα 16 ατόμων για τον καθορισμό του πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets). Σε αυτή την επιτροπή συμμετείχαν εφοριακοί, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, Νομικοί έως και εκπρόσωποι που υπηρετούν στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και σύμβουλοι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. 

Ωστόσο, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, η επιτροπή καταργείται καθώς θα πρέπει να επανεξεταστεί το αντικείμενο της. 

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει πως «καταργούμε την υπό στοιχεία 31484 ΕΞ 2024/27.02.2024 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)» (Β' 1372, ΑΔΑ: 61ΙΧΗ-ΦΙΡ)». 

Τα προβλήματα

Αρχικά, η σκέψη που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων να γίνεται μ' ένα συντελεστή που θα κινείται στην περιοχή του 15%. Δεν ήταν φυσικά η μοναδική σκέψη που εξετάστηκε από την ειδική επιτροπή. Τελικός στόχος ήταν να καθοριστεί ένα πλαίσιο προκειμένου οι επενδυτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθούν τα κέρδη τους, αλλά και να μην θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Με τις τεράστιες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν τα κρυπτονομίσματα πολλοί επενδυτές και στη χώρα μας έχουν αποκομίσει πολύ σημαντικά κέρδη. Δεν είναι λίγοι δηλαδή, εκείνοι που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές και πούλησαν σε αρκετά υψηλότερες. Αυτά τα κέρδη όμως, σε περίπτωση πχ αγοράς ενός ακινήτου δεν γίνονται αποδεκτά από την εφορία ως νόμιμα! 

Μάλιστα, στη δήλωση πόθεν έσχες ο επενδυτής κινδυνεύει να φορολογηθεί με συντελεστές ακόμα και έως 42%, καθώς αν δεν μπορέσει να κάνει ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα περασμένων ετών, η εφορία θα τα θεωρήσει ως «μαύρα», ακόμα και αν προέρχονται από κέρδη σε κρυπτονομίσματα.