Τους νέους leaders «ψάχνει» το egg των Eurobank - Corallia

Τους νέους leaders «ψάχνει» το egg των Eurobank - Corallia

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μια εποχή που τα πάντα στο χώρο των επιχειρήσεων «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σε μια εποχή που σε χώρες όπως το Ισραήλ κάθε οκτώ ώρες ιδρύεται μια startup επιχείρηση και σε μια εποχή που πολλές επιχειρηματικές ιδέες του πρόσφατου παρελθόντος έχουν μεγαλουργήσει παγκοσμίως, (δεκάδες τα παραδείγματα), ασφαλώς η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Και είναι εξαιρετικά σημαντικό (ειδικά) σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που από τη μία έχει χάσει σημαντικό μέρος από το βιομηχανικό και επιχειρηματικό της εκτόπισμα σε σχέση με το παρελθόν, όπως έχει χάσει και συνεχίζει να χάνει δεκάδες χιλιάδες νέους, καταρτισμένους και έτοιμους για δημιουργία.

Προ ημερών η Eurobank και το Corallia ανακοίνωσαν τον 6ο κύκλο του Προγράμματος Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg – enter•grοw•go. Πρόκειται για το πρόγραμμα που Eurobank και Corallia σχεδίασαν και υλοποιούν από το 2013 και έκτοτε αποτελεί το πιο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα project στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

O 6ος κύκλος του egg εγκαινιάζει μία ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών που απευθύνεται στις νέες επιχειρήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ενώ, παράλληλα, θεσμοθετεί νέα κριτήρια και βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ένταξη των επιχειρηματικών ομάδων στο Πρόγραμμα, στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων οικοσυστημάτων διεθνώς.

Βελτιώσεις και αλλαγές στον 6ο κύκλο

Στο πλαίσιο των βελτιώσεων που περιλαμβάνει η προκήρυξη του 6ου κύκλου, διευρύνεται στα τρία χρόνια από δύο που ίσχυε έως τώρα, ο χρόνος ζωής που μπορεί να έχει μια εταιρεία για να συμμετάσχει στο egg και παράλληλα αυξάνεται στα έξι άτομα ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανά συμμετοχή (επιχειρηματική ομάδα) από τα τέσσερα που ίσχυε έως τώρα.

Παράλληλα, ενισχύεται το πρόγραμμα εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο egg, καθώς και οι δράσεις διασύνδεσής τους με την πραγματική οικονομία, με σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εγχώριους αλλά και διεθνείς φορείς.

Στον 6ο κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σχέδια και ιδέες (π.χ. Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) που κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή (π.χ. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Βιοτεχνολογία - Internet of Things), ή συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπως οι Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού.

Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του προγράμματος egg - enter•grow•go, 12μηνης συνολικής διάρκειας, μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις άτομα ηλικίας από 18 έως 49 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση την επιχειρηματική, καινοτόμο ιδέα τους.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 23 Απριλίου 2018.

Ο απολογισμός των πέντε κύκλων του enter grow go

Σ'' αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του λοιπόν, το Πρόγραμμα egg έχει πετύχει σημαντικά πράγματα. Οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους:

355 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες

86 έχουν Νομική Μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα

33 εταιρείες με συνολικό τζίρο το 2016, 1,1 εκατ. ευρω.

22 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά επενδύσεις/χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ.

15 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank 0,5 εκατ. ευρώ

6 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντα & 17 εταιρίες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία

72 συνέργειες μεταξύ των εταιρειών egg alumni, μεταξύ 132 επιχειρηματικών ομάδων και 86 εταιρικών σχημάτων που τελικά δημιουργήθηκαν, ενισχύοντας τα μεγέθη και τη δυναμική των αρχικών εταιρειών.

90 γυναίκες επιχειρηματίες

67 Μέντορες

Τα εργαλεία και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα

H Eurobank, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative), παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος egg - enter•grow•go. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται πιστώσεις έως 10.000 ευρώ σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο - επιχειρήσεις.

Επίσης η τράπεζα προσφέρει προς τις εταιρείες του egg διάφορα είδη δανείων, όπως κεφαλαίου κίνησης, μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, δάνεια εγκατάστασης ή επαγγελματικού εξοπλισμού.

Ήδη, η Eurobank έχει χρηματοδοτήσει 15 εταιρείες ενώ εννέα βρίσκονται στον προθάλαμο για να λάβουν έγκριση. Το αξιοσημείωτο και πολύ σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό της κουλτούρας αλλά και της δυναμικής των νέων επιχειρήσεων είναι ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί είναι απολύτως συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Crowd Equity Funding (launch τον μήνα Μάιο)

Ένα νέο, ισχυρό και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο βρίσκεται κοντά καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημιούργησε την απαραίτητη νομοθεσία το Σεπτέμβριο του 2016 και από τον προσεχή Μάιο μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities θα είναι διαθέσιμος ο μηχανισμός.

Μόνο τράπεζες και ΑΕΠΕΥ επιτρέπεται να διαχειρίζονται πλατφόρμες Equity Crowdfunding, ενώ οι πλατφόρμες επιτρέπεται να προσφέρουν όχι μόνο μετοχές αλλά και mini bonds. Η πλατφόρμα πρέπει να εμφανίζει στο ευρύ κοινό μια σειρά εγγράφων ανά έργο, π.χ. επιχειρηματικά σχέδια, εταιρική δομή κ.λπ.

Κάθε start-up εταιρεία μπορεί να ζητήσει κεφάλαια μέχρι 500.000 ευρώ ετησίως, κάθε ιδιώτης επενδυτής πρέπει να είναι πελάτης του ιδρύματος που διαχειρίζεται την πλατφόρμα, ενώ μπορεί να συμμετάσχει για μέγιστο ποσό 5.000 ευρώ ανά εταιρεία και μέχρι 30.000 ανά έτος.

EquiFund

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) αποτελεί επενδυτική πλατφόρμα, υπό το European Investment Fund (EIF) που στοχεύει σε τρία πεδία επενδύσεων:
Έρευνα & καινοτομία, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Η Eurobank προτίθεται να συμμετάσχει σε δύο funds του EquiFund. Μέσω των δύο funds θα μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά:
α) επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες στο ξεκίνημά τους (ομάδες Beyond Hackathon & EGG) και
β) εταιρείες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.