Τράπεζες: Οι σπόροι της ανάπτυξης κι η μάχη για τους 100 χιλιάδες καλούς πελάτες

Τράπεζες: Οι σπόροι της ανάπτυξης κι η μάχη για τους 100 χιλιάδες καλούς πελάτες

Το ζήτημα είναι να ξεκινήσεις πρώτος από την αφετηρία. Να έχεις τα λευκά… Στις τράπεζες το ξέρουν, καθώς η δεκαετής κρίση και η τελευταία πικρή γουλιά από το ποτήρι – η πανδημία- έχουν μικρύνει πολύ τα περιθώρια και το σύστημα έχει γίνει ασφυκτικά κλειστό. Όποιος ξεκινήσει πρώτος θα πάρει και τους περισσότερους καλούς πελάτες…

Το πνιγηρό στοιχείο κληρονομιά της κρίσης, είναι η ανησυχία της κυβέρνησης αλλά και των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο.

Πως θα δημιουργηθούν νησίδες ανάπτυξης; Τι νόημα έχει να γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών, αν η ρευστότητα δεν κυλήσει προς όλες τις κατευθύνσεις; Πως θα γυρίσει σελίδα η οικονομία αυτής της χώρας, χωρίς δυναμική που θα έχει και διάρκεια στο χρόνο;

Αλλά τα πράγματα δεν είναι απλά. Οι τράπεζες δεν μπορούν έτσι εύκολα να δώσουν δάνεια, όταν υφίστανται την εποπτεία. Όταν γέμισαν με κόκκινα δάνεια που σε ένα ποσοστό ακόμα έχουν. Κι όταν χρειάστηκε τόση προσπάθεια για να ανακεφαλαιοποιηθούν κι έχουν ακόμα αυτές τις πληγές στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τι θα απαντήσουν οι τράπεζες προς τους ελεγκτές, όταν τους ρωτήσουν για τα κριτήρια με τα οποία δίνουν τα δάνεια σήμερα; Όταν έχεις μόλις σηκωθεί από βαριά ασθένεια κι ακόμα ζαλίζεσαι, ο ίδιος μόνος σου, δεν αποζητάς καταχρήσεις και κραιπάλες, το νιώθεις δεν αντέχεις.

Αν 100.000 επιχειρήσεις έχουν τώρα δυνατότητα να πάρουν δάνεια όπως υπολογίζουν στη Eurobank, αυτή είναι η δεξαμενή με τους καλούς πελάτες. Αυτά τα δάνεια θα φέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Γι αυτή τη δεξαμενή θα δοθούν οι πρώτες μάχες κι όποιος είναι έτοιμος θα ξεκινήσει με πλεονέκτημα από την αφετηρία. Θα τρέξει πρώτος.

Αυτό είναι το νόημα της μάχης που θα ξεκινήσει στον τραπεζικό στίβο για να δώσει τη σκυτάλη και στις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ήδη οι πιο μεγάλες ελληνικές εταιρίες σε κλάδους αιχμής, ήδη χρηματοδοτούνται, εκδίδουν ομολογιακά, κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων και προσπαθούν να βελτιωθούν και να επεκταθούν.

Από εκεί θα περάσει η ανάπτυξη σε πιο μικρές επιχειρήσεις και από τους πιο ευνοημένους κλάδους, προς τους υπόλοιπους. Θα μείνουν άλλωστε στις 100.000 οι επιχειρήσεις με δυνατότητα δανεισμού; Με κανέναν τρόπο. Αν το σχέδιο προχωρήσει σωστά οι εστίες ανάπτυξης θα αναθερμάνουν περιοχές της οικονομίας κι αυτό θα δημιουργήσει την πρώτη στροφή σε έναν ενάρετο κύκλο.

Έχουν ξαναγίνει αυτά στην ελληνική οικονομία, δεν είναι η πρώτη φορά. Απλώς έχει περάσει καιρός.

Στην Alpha Bank για παράδειγμα, είχαν αυτοί τα λευκά στη δεκαετία του ’90. Έμπειρα στελέχη που πέρασαν ή είναι ακόμα εκεί το ξέρουν. Επίσης τα έμπειρα στελέχη της τότε τράπεζας Εργασίας, τα ταλέντα που είχε συγκεντρώσει η διοίκηση Καρατζά στην Εθνική, όλοι τα έχουν ζήσει, τα ξέρουν.

Η Eurobank έριξε πρώτη τα NPE’s κάτω από το 7,5%. Το μερίδιο του ΤΧΣ είναι ασήμαντο. Έχει τα λευκά και διάλεξε τη δεξαμενή των 100.000 επιχειρήσεων.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν θα αρπάξουν κομμάτια από την πίτα. Ότι οι άλλοι θα καθίσουν να βλέπουν και δεν θα παλέψουν. Ότι η πίτα δεν θα μεγαλώσει.

Προφανώς τυπική ήταν η ανακοίνωση της Alpha Bank για τη συμφωνία με τη Nexi, δεν άλλαξε κάτι από αυτά που ανακοινώθηκαν στις 3 Αυγούστου, αλλά το θέμα είναι ότι έκλεισε και τυπικά η συμφωνία.

Στην Πειραιώς προωθούν το σχέδιο Terra για την πώληση ακινήτων. Κι οριστικοποίησαν τη νέα συμφωνία με την Intrum και την Serengeti. Δρομολογημένες συμφωνίες κι αυτές, αλλά αυτή την περίοδο έκλεισαν. Θέλουν να έχουν μονοψήφιο δείκτη NPE στις αρχές του νέου χρόνου. Σπεύδουν. Όλοι σπεύδουν.