Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η φοροδιαφυγή

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η φοροδιαφυγή

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουριστικό τομέα να έχουν «ξεσαλώσει», αρνούμενες να κόψουν αποδείξεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Η υπερφολόγηση με την αύξηση των συντελεστών τόσο του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος, καθώς και τα μέτρα που έρχονται με την αύξηση των εισφορών «αναγκάζουν» επιχειρηματίες και επιτηδευματίες να διακινδυνεύουν απέναντι σε οποιονδήποτε έλεγχο (από ΙΚΑ και εφορία) μη εκδίδοντας αποδείξεις και χρησιμοποιώντας αλλοδαπό προσωπικό χωρίς να το ασφαλίζουν.

Οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, καθώς στην εστίαση η μη έκδοση απόδειξης έχει γίνει πλέον κανόνας. Οι ιδιοκτήτες προσφέρουν από δωρεάν γλυκά και φρούτα μέχρι και έκπτωση επί της τελικής τιμής με στόχο να αποφύγουν την έκδοση απόδειξης. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν τόσο τον μισό ΦΠΑ (ο άλλος μισός είναι η έκπτωση), καθώς και από φόρο επί των κερδών, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά είναι μαύρα.

Ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για πρωτοφανή φοροδιαφυγή, η οποία συντελείται και από φυσικά πρόσωπα σε απίστευτη έκταση. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι αρκετοί συμπολίτες μας ενοικιάζουν εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας τα σπίτια τους, τόσο στα νησιά εφόσον διαθέτουν, όσο και τις κύριες κατοικίες τους στην Αθήνα σε ξένους που έρχονται για διακοπές χωρίς τα ποσά να δηλώνονται στην εφορία.

Μέσω Airbnb μισθώνουν τις κατοικίες τους και το ελληνικό δημόσιο χάνει τεράστια ποσά, ενώ με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες καταφέρνουν να πληρώνουν τους φόρους τους στο ελληνικό δημόσιο. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν ιδιοκτήτες ακινήτων, «θα ήμασταν χρεωμένοι τόσο στο ελληνικό δημόσιο όσο και στις τράπεζες, ενώ δεν θα καταφέρναμε να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές μας ανάγκες».

Σε κάθε περίπτωση η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι καθώς και μπαρ και ταβέρνες σπάνια έκοβαν αποδείξεις. Πλέον όμως ακόμα και οι λίγοι που εξέδιδαν έχουν σταματήσει αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν.