Ύφεση στην ευρωζώνη προμηνύουν οι δείκτες PMI
Αγορές

Ύφεση στην ευρωζώνη προμηνύουν οι δείκτες PMI

Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι δείκτες παραγωγικής μεταποίησης (PMI) τεσσάρων οικονομιών της ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα ή οριακά υψηλότερα του συνολικού δείκτη, ο οποίος για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες, ευρισκόμενος για τέταρτο κατά σειρά μήνα κάτω από το «ουδέτερο όριο» των 50 μονάδων.

Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης PMI της Ισπανίας, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 44,7 μονάδες. Σημαντική είναι και η διαμόρφωση του δείκτη PMI της Γερμανίας στις 45,1 μονάδες, η οποία δείχνει κατά πόσο επηρεάζεται η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κυρίως, από το ενεργειακό.

Στην Ιταλία, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε λίγο πιο πάνω από τον PMI της ευρωζώνης στις 46,5 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης PMI κατέγραψε μικρότερη μείωση, στις 47,2 μονάδες.  

Τόσο ο δείκτης της ευρωζώνης όσο και οι επιμέρους δείκτες των μεγάλων οικονομιών ευρισκόμενοι κάτω από το όριο των 50 μονάδων υποδηλώνουν μια επίμονη πτώση στον τομέα της παραγωγικής μεταποίησης. 

Σύμφωνα με την S&P Global η συνολική πτώση των δεικτών PMI αποδίδεται κυρίως στις χαμηλές νέες παραγγελίες και στη μείωση της ζήτησης που είναι αποτελέσματα  αφενός της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αφετέρου του πληθωρισμού που εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ των οποίων οι δείκτες μεταποίησης παρακολουθούνται, μόνο η Ιρλανδία σημείωσε ανάπτυξη τον Οκτώβριο. 

Όπως, μάλιστα ανέφερε  ο Senior Economist της S&P Global Joe Hayes «…οι εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές θα παραμείνουν ο βασικός άξονας για τα εργοστάσια της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα», προειδοποιώντας, σαφώς, ότι το «ενεργειακό δελτίο» ενόψει της χειμερινής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της μεταποιητικής παραγωγής.

Δυσοίωνες οι προοπτικές

Από την άλλη πλευρά, ο υψηλός πληθωρισμός κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές και περιορίζει τη ζήτηση, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ευρωζώνη εισέρχεται σε ύφεση.

Τα προβλήματα αυτά που εμφανίζονται, όπως προαναφέρθηκε, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, οφείλονται στο γεγονός ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν ακόμη ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία του COVID. 

Σημειώνεται ότι ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η  S&P Global, και ο οποίος  αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες από 48,1 τον Σεπτέμβριο, στη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τον Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγο της S&P Global, με βάση την μέχρι στιγμής πορεία των δεικτών αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας  στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 , ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η ύφεση φαίνεται όλο και περισσότερο αναπόφευκτη. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται σημαντικά και οι εταιρείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα υψηλά αποθέματα και τις ασθενέστερες από το αναμενόμενο πωλήσεις, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οι κίνδυνοι, συνεπώς, είναι στην κατεύθυνση μίας επιτάχυνσης της πτώσης προς τα τέλη του έτους, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της S&P Global.