Uniper: Καθαρές ζημιές ύψους 12,5 δισ. δολαρίων το α' εξάμηνο του 2022

Uniper: Καθαρές ζημιές ύψους 12,5 δισ. δολαρίων το α' εξάμηνο του 2022

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper, η οποία εξασφάλισε κρατική επιδότηση 15 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, ανέφερε καθαρές ζημιές ύψους 12,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου που την ανάγκασαν να αγοράζει σε υψηλότερες τιμές από άλλες πηγές.

«Η Uniper παίζει, εδώ και μήνες, κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της παροχής φυσικού αερίου της Γερμανίας - με κόστος δισεκατομμυρίων σε απώλειες που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, είπε ότι περισσότερο από το ήμισυ της καθαρής απώλειας οφείλεται σε σημαντικά μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα, η οποία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις στο ένα πέμπτο.

Στη ζημιά συμπεριλαμβάνει επίσης 2,7 δισ. ευρώ σε απομειώσεις που σχετίζονται με τον ακυρωμένο αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο η Uniper υποστήριξε οικονομικά.

Ως μέρος του κρατικού προγράμματος διάσωσης, η Γερμανία έχει δεσμευτεί για στήριξη ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της κρατικής τράπεζας επενδύσεων και ανάπτυξης KfW, εκ των οποίων τα 5 δισεκατομμύρια έχουν ήδη αντληθεί.

«Αυτό θα αποτρέψει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Η κορυφαία προτεραιότητά μας τώρα είναι να εφαρμόσουμε γρήγορα το πακέτο σταθεροποίησης», δήλωσε ο Maubach. Η Uniper αναμένει ότι το πακέτο θα εγκριθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση το φθινόπωρο.

Η Uniper είπε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει τις προοπτικές για το 2022, λέγοντας μόνο ότι περιμένει απώλειες.  Τα κέρδη προβλέπεται να βελτιωθούν το επόμενο έτος και ο στόχος είναι να φύγουμε από τη «ζώνη των ζημιών» στις αρχές του 2024, δήλωσε η Chief Financial Officer Tiina Tuomela.

Η Uniper ανέφερε ακόμα ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει, στο χειρότερο σενάριο, σε απώλεια ελέγχου της Unipro, στην οποία κατέχει το 83,7%