W. Schaeuble: Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική

W. Schaeuble: Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική

Την πεποίθησή του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι μέλος του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble. 

«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», δήλωσε ο W. Schaeuble.

«Το σημαντικό δεν είναι τα χρέη, αλλά να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι οι θεσμοί προσέρχονται με κοινή γραμμή στο σημερινό Eurogroup. «Ξεκινώ από την υπόθεση ότι οι θεσμοί έχουν τώρα μια κοινή θέση και σήμερα θα προχωρήσουμε ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» οριστικό, είπε. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Disselbloem υποστήριξε ότι έχει καλυφθεί πάρα πολύς δρόμος, ενώ επανέλαβε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

«Είχαμε πυρετώδεις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα και στο Eurogroup θα συζητήσουμε κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αυτός είναι ο στόχος μας. Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο», τόνισε ο J. Dijsselbloem.

Σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως «η στάση του δεν έχει αλλάξει. Είναι πολύ πρόθυμο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά η απαίτησή του είναι και ήταν πάντα ένα σοβαρό πρόγραμμα με μεταρρυθμίσεις σε βάθος και ένα βιώσιμο χρέος». 

«Θέλουμε το επόμενο βήμα να γίνει μαζί με το ΔΝΤ», τόνισε, ενώ δεν ανέφερε κάποια καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη των παραπάνω, καθώς όπως είπε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Όπως συμπλήρωσε, «καλό θα ήταν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα» για λόγους σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Σε σχέση με τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στην Ολλανδία το προσεχές διάστημα, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «πάντα υπάρχουν εκλογές κάπου και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο με καθυστερεί ή με αναγκάζει να επιταχύνω τις διαδικασίες».

«Πρόκειται για σύνθετες μεταρρυθμίσεις και ειδικά το γεγονός ότι πρέπει να γίνουν όλες μαζί είναι κάτι το οποίο σημαίνει σκληρή δουλειά. Οπότε ας είμαστε ρεαλιστές: από τη στιγμή που θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα, υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει», κατέληξε. 

Από την πλευρά του ο Pierre Moscovici, ανέφερε ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα έχει μια προθεσμία. «Αν έχουμε απόφαση σχετικά με τις παραμέτρους ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα είμαστε σε σωστό δρόμο. Ακόμα κι αν έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας». 

«Κοιτάξτε τα νούμερα, η Ελλάδα έχει καλύψει μεγάλο δρόμο κι έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Το πρόγραμμα έχει επιτυχία. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανεργία», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, ενώ για ακόμη μια φορά επανέλαβε την ανάγκη «οι Έλληνες να δουν φως στο τούνελ της λιτότητας». 

Ο P. Moscovici τόνισε και πάλι πως δεν υπάρχει περίπτωση για Grexit, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Ταμείου, ανάφερε πως «δεν εγκαταλείπει το πλοίο το ΔΝΤ».

Ο ιταλός ΥΠΟΙΚ Pier Carlo Padoan, προσερχόμενος στο eurogroup σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχουν αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα.

«Δεν βλέπω σημάδια αυξημένης ανησυχίας. Αντιθέτως βλέπω και περιμένω να δω κάποια ένδειξη προόδου. Θα το δούμε αυτό στη συνεδρίαση του Eurogroup», δήλωσε κ. Padoan.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια