«Ξεχάστε τις προεκλογικές υποσχέσεις αν θέλετε λύση για το χρέος»

«Ξεχάστε τις προεκλογικές υποσχέσεις αν θέλετε λύση για το χρέος»

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ξεχάστε τις παροχές που προβλέπει το «Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο», ξεχάστε και την εφαρμογή των «κοινωνικών αντιμέτρων» που έχετε υποσχεθεί για του χρόνου. Υλοποιείστε τις μεταρρυθμίσεις που έχετε υπογράψει, προκειμένου να πάρετε κάτι συγκεκριμένο για το Χρέος.

Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι σαφές και εστάλη στην Αθήνα προτού καν φτάσει στην Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όλοι συζητούν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα.

Ο Ε. Τσακαλώτος και η ελληνική αντιπροσωπεία συναντώνται με ...επενδυτές στην γραφική Βοστώνη και μετά πηγαίνουν στην Ουάσιγκτον για να ακούσουν τα αποτελέσματα των συζητήσεων από την Κριστίν Λαγκάρντ το ερχόμενο Σάββατο. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έβαλε το πλαίσιο της συζήτησης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας υπολείπονται της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Με αυτούς τους ρυθμούς η χώρα δεν προλαβαίνει να διορθώσει τις διαρθρωτικές ανισορροπίες της οικονομίας της. 

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι οφείλουν να πάρουν αποφάσεις για το Ελληνικό Χρέος ταυτόχρονα όμως οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό πίεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Σήμερα το ΔΝΤ θα αποκαλύψει τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα και -σύμφωνα με πληροφορίες- θεωρεί ότι ο στόχος του 3,5% μπορεί συγκυριακά να επιτευχθεί αλλά σίγουρα δεν είναι διατηρήσιμος.

Το Χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης-πακέτου, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσής του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λέει και ξαναλέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ.

Με πονηρό τρόπο το ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών για να μπλοκάρει οποιαδήποτε αισιόδοξη πρόβλεψη της Ελληνικής κυβέρνησης. Για να μην έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον SSM και τα θετικά αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, το ΔΝΤ έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη             «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» συνολικά για τη σταθεροποίηση των εμπορικών τραπεζών στην Ευρωζώνη και ειδικότερα σε χώρες όπως η Πορτογαλία η Ιταλία και η Ελλάδα που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η μείωση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων δανείων» είναι φυσικά προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά -σύμφωνα με το ΔΝΤ- δεν αρκεί. Προτείνει πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της σχέσης κόστους απόδοσης των τραπεζών και την βελτίωση της κερδοφορίας τους ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Σε όλη αυτή τη συζήτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υπό μάλης το... «Ελληνικό Growth Plan» που προβλέπει ενεργοποίηση συνεταιριστικών και συνεργατικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιχειρήσεων....