Υπό διερεύνηση ο ρόλος του J. Barroso ως σύμβουλος της G. Sachs

Υπό διερεύνηση ο ρόλος του J. Barroso ως σύμβουλος της G. Sachs

Εξηγήσεις σχετικά με τον διορισμό του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Jose Barroso, ζητεί από τον Jean-Claude Juncker η Ευρωπαία διαμεσολαβητής, Emily O' Reilly, μεταδίδει το Bloomberg.

Με επιστολή της στις 5 Σεπτεμβρίου η O' Reilly διατυπώνει τις ανησυχίες της «δεδομένης της σημασίας του πρώην ρόλου του Barroso και της παγκόσμιας δύναμης, επιρροής και ιστορίας της τράπεζας που συνδέεται πλέον».

Όπως αναφέρει η επιστολή, η ανησυχία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο Barroso θα παρέχει συμβουλές στη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την απόφαση της εξόδου από την ΕΕ. Η ευρωπαία διαμεσολαβητής διερωτάται για το εάν ο τωρινός διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit, Michel Barnier, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, θα είναι σε θέση να διαπραγματεύονται και να δέχονται παρεμβάσεις από τον παλιό τους προϊστάμενο.

«Δεν είναι αρκετό να λέμε πως δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, πρέπει να λάβουμε υπόψη το πνεύμα και την πρόθεση του εν λόγω άρθρου της συνθήκης και να αλλάξουμε τον κώδικα ώστε να αντανακλά αυτό ακριβώς», προσθέτει.

Η πρόσληψη, τον Ιούλιο από την Goldman Sachs ως συμβούλου για το Βrexit προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Η Επιτροπή εκτίμησε ωστόσο ότι δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος, υπενθυμίζοντας απλώς ότι παραμένει δεσμευμένος από το «επαγγελματικό απόρρητο» ως πρώην πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κώδικας καλής διαγωγής που υπογράφουν οι Επίτροποι προβλέπει μια 18μηνη περίοδο "ψύξης" μετά το τέλος της θητείας τους, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Barroso εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2014.

Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν κυρίως στη Γαλλία στο πλαίσιο της αριστερής κυβέρνησης ή ακόμα στην Πορτογαλία απ΄όπου κατάγεται, ο διορισμός προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς ευρωβουλευτές και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

Η O' Reilly ζητεί από την Επιτροπή: να εξηγήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο διορισμός συνάδει με τις ηθικές υποχρεώσεις, να δηλώσει αν έχει ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής δεοντολογίας ad hoc και να ορίσει επακριβώς αν σκέπτεται μια μεταρρύθμιση του κώδικα συμπεριφοράς των επιτρόπων.

Η O' Reilly εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιλέξει μια προσέγγιση «κατά περίπτωση» αντί για την τήρηση μιας ανελαστικής περιόδου 18 μηνών που καθιστά την Επιτροπή "λιγότερο δεκτική στο να εξετάσει ευρύτερα προβλήματα ακεραιότητας".

«Αν και αυτή η νέα προτεινόμενη προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί μια πιο περίπλοκη διαδικασία, θα απέτρεπε ενδεχόμενες ζημίες στον τομέα της φήμης που προκαλούνται από υποθέσεις όπως αυτή», εκτιμά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ