Υπογράψαμε ένα χαρτί με υποχρεώσεις, όχι συμφωνία με αξιώσεις

Υπογράψαμε ένα χαρτί με υποχρεώσεις, όχι συμφωνία με αξιώσεις

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Μέσα σε 45 σελίδες περιγράφονται τα 78 προ-απαιτούμενα που η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει στις επόμενες 30 μέρες.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Οικονομικών θα «καλύψουν πολιτικά» την αναβολή υλοποίησης των 10 προ-απαιτουμένων αλλά θα «ενθαρρύνουν» την Ελληνική Κυβέρνηση να επιστρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου έχοντας ψηφίσει σ' ένα πολυνομοσχέδιο όλα τα υπόλοιπα που εκκρεμούν.

- Αυτοί που δεν θέλουν να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση των πληρωμών του Ελληνικού Χρέους έχουν κάθε λόγο να αμφισβητούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τυχαίο παράδειγμα, η Γερμανία.

Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί χρέους ο κ. Όλαφ Σόλτς περιμένει να δει την διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αναφέρει ότι η δημόσια περιουσία που έχει περάσει στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο εξής καθίσταται ενέχυρο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM για τα επόμενα 40 χρόνια που θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα με τα χαμηλά επιτόκια.

Άλλο τυχαίο παράδειγμα, το ΔΝΤ.

Περιμένει να δει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να ψηφίζονται.

- Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, για το ΔΝΤ είναι διαθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο.

Το ΔΝΤ δεν ανησυχεί αν θα βρει ο κρατικός προϋπολογισμός τα λεφτά να πληρώσει τις συντάξεις και επιδόματα. Θεωρεί όμως ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ανάπτυξη σε μια οικονομία που ξοδεύει το 20% του Προϋπολογισμού της για την περίθαλψη και χρηματοδότηση των συνταξιούχων, οι οποίοι ακόμη και σήμερα εισπράττουν συντάξεις υψηλότερες του μέσου μισθού των εργαζομένων.

Το ΔΝΤ δείχνει την απαραίτητη ευελιξία για να παραμείνει ως μικρός χρηματοδότης στο Ελληνικό πρόγραμμα για να δείξει στις αγορές ότι «βάζει τα λεφτά του» στην Ελλάδα και δεν φοβάται τη βιωσιμότητα του Χρέους.

- Αποδέχεται, λοιπόν, το ΔΝΤ να υπάρχει ένας ημι-αυτόματος μηχανισμός που να συνδέει αυτόματα τις πληρωμές του Χρέους με το ΑΕΠ της Ελλάδος αλλά το αυτόματο της διαδικασίας θα το καθορίζουν οι αποφάσεις του Eurogroup. 

- Το Eurogroup –δηλαδή η Γερμανία με τους δορυφόρους της- θα κρίνουν τις διακυμάνσεις των πληρωμών της Ελλάδας για το Χρέος.

Εφόσον λοιπόν η Ελληνική Βουλή ψηφίσει το επόμενο πολυνομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 μαζί με τα 78 προ-απαιτούμενα, το Εurogroup της 21ης Ιουνίου θα περιγράψει το νέο πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων για την διευκόλυνση της Ελλάδας:

- Επιμήκυνση της λήξης του χρέους προς το EFSF κατά 12 χρόνια, πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ενισχυμένα μέτρα μεταμνημονιακής Εποπτείας, με τακτικές τριμηνιαίες αξιολογήσεις και σύνδεση της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SMP (που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος) με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προαπαιτούμενα.

Στη Βουλή λοιπόν θα κριθεί η δυνατότητα του Πρωθυπουργού να πείθει. Όχι τους πιστωτές αλλά τους Βουλευτές του…