Το 2018 ξεκινά με νέα προαπαιτούμενα για τη Βουλή και… Σκοπιανό

Το 2018 ξεκινά με νέα προαπαιτούμενα για τη Βουλή και… Σκοπιανό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το γιορτινό κλίμα για την κυβέρνηση θα σταματήσει… νωρίς, καθώς οι πρώτες μέρες του 2018 φέρνουν νέο μνημονιακό νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και πριν τις 10 Ιανουαρίου, ώστε το Euro Working Group (EWG) που συνεδριάζει μια μέρα αργότερα να ανάψει το πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα. Σε αυτό περιλαμβάνονται αρκετά προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης αξιολόγησης.

Για παράδειγμα, ένα από τα καυτά ζητήματα είναι το 50+1 για τις απεργίες, με την ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες να παραμείνει σχεδόν ίδια, κάτι που προφανώς θα δημιουργήσει νέες τριβές στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τροπολογία που στέλνει στη φυλακή όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα κοινοβουλευτικό γολγοθά, διότι αν θέλει να «προλάβει» τις ημερομηνίες το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να εισαχθεί είτε με την διαδικασία του επείγοντος είτε του κατεπείγοντος. Διαδικασίες, που στο παρελθόν αφόριζε, ασκώντας δριμεία κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Επειδή, όμως, οι καιροί άλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας, υπό την ανοχή του Νίκου Βούτση, χρησιμοποιεί fast track μεθόδους, προκειμένου να μειωθεί, κατά το δυνατόν, το πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, αποτελεί ουσιαστικά όνειρο θερινής νυκτός, καθώς ήδη με την έλευση του νέου έτους οι δανειστές δείχνουν τα δόντια τους.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση αναμένεται να εντείνει την πίεσή της για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας κι όχι μόνο. Το Σκοπιανό σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση, αφού από τη Πειραιώς θεωρούν ότι η πολιτική διαφωνία Τσίπρα-Καμμένου θέτει ζήτημα δεδηλωμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει κάποιο αίτημα για διεξοδική συζήτηση, εάν και εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποφασίσει ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. Σίγουρα, πάντως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναληφθούν από τη ΝΔ πρωτοβουλίες.

Φωτογραφία Intime News