6.000 ευρώ σφίγγουν τη θηλιά σε κάθε νοικοκυριό

6.000 ευρώ σφίγγουν τη θηλιά σε κάθε νοικοκυριό

Tου Γιάννη Κ. Τρουπή

Κάτι περισσότερο από 6.000 ευρώ συμπληρωματικοί φόροι αναλογούν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, τα οποία θα κληθεί να τα πληρώσει μέχρι το τέλος του 2017.

Μέσα στο Σεπτέμβριο ειδικά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΕΦΚΑ και οι αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτά τα δεδομένα δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για το ως προς ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τον μέσο Έλληνα.

Αυτό το  ασφυχτικό πλαίσιο λοιπόν αναλύουν στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ που καταστρώνουν τα σχέδιά τους για το χρονικό διάστημα μέχρι και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αρχή της εβδομάδας έχει δώσει εντολή στους τομεάρχες που ασχολούνται με τομείς της καθημερινότητας να αναδείξουν ζητήματα που «βρίσκει» μπροστά της κάθε ελληνική οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αντιπαρατεθεί με το κυβερνητικό αφήγημα που στήνει καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να κορυφωθεί τόσο με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όσο και με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Macron στην Αθήνα.

«Η καθημερινότητα είναι σκληρή και αμείλικτη. Δεν μπορεί κανείς να την παραποιήσει. Ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με τα όσα ο ίδιος έχει υπογράψει» ανέφερε στο liberal.gr  συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας ουσιαστικά και το στίγμα των κινήσεων που θα ακολουθήσει η ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τρίτη συγκαλεί το συντονιστικό όργανο των τομεαρχών του κόμματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα τους ζητήσει να ανεβάσουν στροφές καθώς ο ερχόμενος χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαπολύσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για απολυτή αποτυχία όλων των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών.

Στην ΝΔ κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου μετά και την δημοσιοποίηση των στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους.

Στην Πειραιώς βγάζουν τρία κεντρικά συμπεράσματα από την εικόνα των στοιχείων:

- Ύπαρξη φορολογικής «κόπωσης» των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, 

- εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους και

- έσοδα από κατασχέσεις.

Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο από την περυσινή χρονιά, παρά την επιβολή πρόσθετων φόρων εφέτος.

«Η εικόνα, σε πολλές επιμέρους κατηγορίες φορολογικών εσόδων, είναι εξαιρετικά ανησυχητική το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο οποίος διαμορφώθηκε περίπου 400.000.000 ευρώ κάτω από τον στόχο» ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση  επιβάλλει «αυστηρή δίαιτα» σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, οι δαπάνες περίθαλψης και οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει την ομιλία που θα εκφωνήσει  ενώπιον των παραγωγικών φορέων το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα θα επιμείνει στην  εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, στην αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση της φορολογίας αλλά και στην  ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει τις συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και κοινωνικών ομάδων, ενώ τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να δει τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στη ΔΕΘ θα έχει έντονο το «οραματικό» στοιχείο, πώς δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης  βλέπει την κατάσταση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε άλλωστε μία μικρή γεύση με τη δήλωσή του για τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

«Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Που δίνει δουλειές. Που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, όποιες και αν είναι αυτές. Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας, με καλές και κακές στιγμές. Αυτό που περισσότερο μετράει είναι η όρεξη, το πείσμα, η εργατικότητα, η φιλοδοξία.

Δικός μας στόχος είναι να φτιάξουμε μια Ελλάδα όπου η ελπίδα είναι ζωντανή, όπου οι Έλληνες – ιδίως οι νέοι – μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο».