Αδ. Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία: Αντιδρούν μόνο οι «συνδικαλιστές με ωράριο»

Αδ. Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία: Αντιδρούν μόνο οι «συνδικαλιστές με ωράριο»

Λέτε ότι αντιδρούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, αλλά τότε ποιοι χειρουργούν στα απογευματινά χειρουργεία, διερωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι μόνο οι συνδικαλιστές διαμαρτύρονται και αυτοί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, αποκαλώντας τους «συνδικαλιστές με ωράριο».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Ant1 ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι κυκλοφορούν διάφορες ακρότητες σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ενδεικτικά παρέθεσε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, που ανέφερε ότι η πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων έγινε εν μέσω αντιδράσεων και αποδοκιμασιών του Υπουργού Υγείας, απαντώντας ότι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ήταν εκατοντάδες άνθρωποι που χειροκροτούσαν και μόνο ένας από αποδοκίμαζε.

Στρέφοντας τα βέλη του προς τους συνδικαλιστές, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «μπαίνουν διαρκώς νοσοκομεία στο σύστημα των απογευματινών χειρουργείων. Λέτε ότι αντιδρούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Τότε ρε παιδιά, ποιοι χειρουργούν σε όλη την Ελλάδα; Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, οι συνδικαλιστές αντιδρούν, ενώ οι συνάδελφοι τους κάνουν τα χειρουργεία».

Συμπλήρωσε δε ότι χθες «πήγαν να διαμαρτυρηθούν κατά λάθος σε μια εκδήλωση που ήταν ο κ. Φλωρίδης. Ξέρετε γιατί; Η εκδήλωση ήταν στις 13:00. Ο αγώνας των συνδικαλιστών σταμάτησε στις 15:00, όταν σταμάτησε το ωράριο τους στις 15:00, εγώ πήγα στις 16:00 και δεν υπήρχε κανείς γιατί είναι συνδικαλιστές με ωράριο».

Μιλώντας πιο εκτεταμένα για τα απογευματινά χειρουργεία είπε πως «είναι μία κουβέντα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια. Την πρωτοξεκίνησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη νομοθέτησε εκ νέου η κυβέρνηση Σημίτη, την ξανανομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τη νομοθέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα την υλοποιούμε εμείς».

«Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας, έγιναν απογευματινά χειρουργεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ. Σήμερα θα κάνουν άλλα 5 νοσοκομεία, αύριο άλλα 10 νοσοκομεία και μέσα σε ένα μήνα θα έχουν μπει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Άρα, όλοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, τώρα που σχεδόν όλα τα νοσοκομεία κάνουν, τι λένε;».

«Ο βασικότερος λόγος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να καταστήσει το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστικό, δηλαδή να μπορεί να έχει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, ο νοσηλευτής και ο τραυματιοφορέας υψηλότερες αμοιβές. Τους δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στο ΕΣΥ».

Η απόφαση για την κοστολόγηση των επεμβατικών πράξεων

«Η Υπουργική Απόφαση έχει μέσα ένα παράρτημα όπου έχει όλα τα DRGs, δηλαδή την κοστολόγηση των επεμβατικών πράξεων. Από αυτά τα DRGs, με απόφαση της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία που η χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου κρίνει ότι μπορεί να εκτελέσει. Αναφερόμαστε πάντα σε ψυχρά τακτικά χειρουργεία. Άρα, ούτε μεταμοσχεύσεις θα γίνουν, ούτε επείγουσα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας θα γίνει», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε: «Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία από όλη την Ελλάδα, και θέλω να τους ευχαριστήσω γι΄ αυτό, θα γίνουν σήμερα πέντε επεμβάσεις καταρράκτη. Όταν τους ρώτησα “γιατί τόσο μεγάλη ζήτηση” μου απάντησαν ότι η διαφορά της τιμής σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα, αυτοί οι πέντε που θα χειρουργηθούν σήμερα το απόγευμα φεύγουν από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων και πέντε συμπολίτες μας που ήταν σε αναμονή θα χειρουργηθούν νωρίτερα».

Ο Υπ. Υγείας ξεκαθάρισε ότι «το πλαφόν είναι 2.000 ευρώ για τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ εφημερίδα σήμερα γράφει ότι είναι 4.000 ευρώ».

Απαντώντας στην κριτική σε βάρος για την φωτογραφία με τον ασθενή που χειρουργήθηκε πρώτος σε απογευματινό χειρουργείο, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε «Όταν έφτασα στο Νοσοκομείο ενημερώθηκα ότι ο ίδιος ο ασθενής μας παρακάλεσε να πάμε επάνω για να μας δει και μετά ο ίδιος ζήτησε να κάνει δήλωση. Ρώτησα αν είναι σίγουρος και μου είπαν "μάλιστα"».

«Λέτε να πήγαινα εγώ με τις κάμερες πάνω από έναν ασθενή;» και συμπλήρωσε, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ότι «θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σωστό ότι το έκανα, αφού ήταν με τη συναίνεση του ασθενούς και είναι μια φωτογραφία και ένα βίντεο που θα μείνει στην Ιστορία».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για να μην ακυρώνονται πρωινά χειρουργεία και ωθούνται ασθενείς σε απογευματινά χειρουργεία, αναγκαζόμενοι να πληρώνουν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων ανά νοσοκομείο, ακόμη και ανά κλινική, θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους πολίτες μέσω του site του Υπουργείου και θα ξέρουν όλοι οι πολίτες την κατάσταση. Αν μια κλινική μείωση τα πρωινά χειρουργεία θα χάσει το δικαίωμα να κάνει απογευματινά χειρουργεία».

«Με τα απογευματινά χειρουργεία δώσαμε τη δυνατότητα στον ασθενή που περιμένει, να μην πληρώσει πενταπλάσια σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, αλλά να κάνει με κόστος στο ένα πέμπτο, την επέμβαση στον γιατρό και στο δημόσιο νοσοκομείο που ο ίδιος ήθελε. Μας κατηγορούν για αυτό; Όποιος είναι κατά των απογευματινών χειρουργείων είναι υπέρ των ιδιωτικών κλινικών και όχι το αντίθετο, όπως μας κατηγορεί η αντιπολίτευση».

Για την υπόθεση του καρκινοπαθούς

Ο κ. Γεωργιάδης πριν απαντήσει σε ερωτήματα, θέλησε να αναφερθεί στην υπόθεση του καρκινοπαθούς που έδωσε τέλος στη ζωή του, στην Κρήτη, σύμφωνα με καταγγελία συγγενών του, επειδή περίμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα φάρμακο για να μπορέσει να ξεκινήσει την θεραπεία του.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του αυτόχειρα καρκινοπαθούς. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που μας θέτει προ των ευθυνών μας, όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, που ακούστηκε, το οποίο είχε λυθεί, όσο ως προς την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που μαθαίνουν ξαφνικά ότι έχουν καρκίνο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας προσέθεσε ότι «η καθυστέρηση στο φάρμακο δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα. Το πρώτο ραντεβού για την θεραπεία του δεν κλείστηκε χθες – προχθές, το πρώτο ραντεβού ήταν 4 Μαρτίου, στο οποίο δεν προσήλθε. Υποθέτω ήταν ήδη σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση για αυτό δεν πήγε στο ραντεβού, το υποθέτω μόνο, ότι έμαθε ξαφνικά ότι πάσχει με καρκίνο και επιθετικής μορφής και αυτό τον κατέβαλε».

Το φάρμακο ήταν σε έλλειψη, με παρέμβαση μου έκανε έκτακτη εισαγωγή ο εισαγωγέας 60.000 φιαλιδίων και δεν υπάρχει έλλειψη, το ξέρουν αυτό οι καρκινοπαθείς. Υπάρχει πρόβλημα με το φάρμακο, το σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί περισσότερο αυτόματα, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ήταν πρόβλημα το φάρμακο, βρέθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς», είπε ο Υπουργός.

Ως προς τις καταγγελίες για μεγάλη αναμονή για μια εξέταση PET SCAN, απαραίτητη σε καρκινοπαθείς, προκειμένου να διαπιστωθεί με λεπτομέρειες η κατάσταση τους, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «το PET SCAN έχει αναμονή στην Κρήτη γύρω στον έναν μήνα, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα είναι η αναμονή ίδια».

«Το PET SCAN είναι πολύ ακριβή εξέταση, τα μηχανήματα είναι λίγα, τα φάρμακα που απαιτούνται δεν είναι ευρείας παραγωγής. Υπάρχει αίτηση από κάποιους γιατρούς να κάνουν απογευματινή βάρδια για PET SCAN στο Νοσοκομείο Ηρακλείου για να μειωθεί η αναμονή», πρόσθεσε.