Αλ. Τσίπρας: Όλα καλά με τον Π. Καμμένο

Αλ. Τσίπρας: Όλα καλά με τον Π. Καμμένο

«Δεν έχω ακούσει τις δηλώσεις του, οπότε όλα καλά» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα όσα είπε ο χθες Π. Καμμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για καίρια ζητήματα που αφορούν την ΕΕ αλλά και για το Brexit.

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη συζήτηση για τα θέματα της Ε.Ε.», είπε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου.

«Δυστυχώς σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, ουσιαστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως υπάρχει περίπτωση οι αποφάσεις να παραπεμφθούν στις καλένδες.

Έκανε δε, λόγο για αντιδράσεις από δυνάμεις που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς.

Μιλώντας για άτολμες αποφάσεις που ρίχνουν νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να μην βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας.

Ειδικά για τους αγρότες σημείωσε ότι δεν μπορεί η πολιτική της Ευρώπης να τους ζητά περισσότερα και να τους δίνει λιγότερα.

Επεσήμανε για την Ελλάδα ότι υπέστη αδικία στην κατανομή των πόρων, θυμίζοντας, όπως είπε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε να γίνει ο υπολογισμός σύμφωνα με το ΑΕΠ προ κρίσης.

Με βάση τον επανυπολογισμό του μοντέλου, κινδυνεύει και η Ελλάδα να χάσει πόρους όπως και άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από τη κρίση, «αυτήν την αδικία, εμείς δεν θα την δεχτούμε και φαντάζομαι και άλλες χώρες δεν θα τη δεχτούν» πρόσθεσε για την αγροτική πολιτική που σχεδιάζει η Ε.Ε.

Για το νέο σύστημα ασύλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι φαίνεται πως κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου, και αυτό για την ελληνική κυβέρνηση κρύβει σκοπιμότητες. Η Ελλάδα ζήτησε να μην καθυστερήσει η αναθεώρηση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα το θέσει και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

Δεν μπορεί κάθε χώρα να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης μόνη της, η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί. Σε αυτη τη στάση θα επιμείνουμε, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Όχι άλλη καθυστέρηση στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Φαίνεται ότι κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου μετά τις ευρωεκλογές κι αυτό κρύβει σκοπιμότητα, είπε ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα, προσέθεσε, έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητώντας να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση και θα το θέσει και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου, τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, προκειμένου να υπάρξει μια στάση σθεναρή και περισσότερων χωρών στο αίτημα περί αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

«Δεν μπορεί στο κρίσιμο θέμα της μετανάστευσης η λογική να είναι κάθε χώρα να διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της, η Ελλάδα με 70.000 αιτούντες ασύλου να το αντιμετωπίσει μόνη της. Οι άνθρωποι θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να επιμεριστεί η ευθύνη», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. 

Σε άλλη ερώτηση για τις συζητήσεις που είχε με άλλους ηγέτες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι "αντάλλαξε" τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όλοι ήταν ενήμεροι και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Και, ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ για να πείσω κανένα, διότι όλοι βλέπουν και κρίνουν τις θέσεις και τη στάση των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ