Αναγκαιότητα μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση - Δεν θα πληρώσει η μεσαία τάξη την κρίση
Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναγκαιότητα μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση - Δεν θα πληρώσει η μεσαία τάξη την κρίση

Αντικειμενική αναγκαιότητα χαρακτήρισε μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση o πρωθυπουργός κατά  την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, σημειώνοντας πως η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού. «Δυνατή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι δηλώνει παρών στο μέλλον της χώρας.  Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει το θάρρος και διορθώνει αυτή την αδικία.

«Θα είμαστε η ΝΔ όλων των Ελλήνων και όλης της Ελλάδος», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα διευρύνει το κόμμα 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πρώην προέδρους της ΝΔ, σημειώνοντας ότι όλη η ΝΔ είναι σήμερα εδώ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα γύρισε σελίδα, για να αντιμετωπίσει όμως αμέσως μετά καθώς έμπαινε σε τροχιά ανάταξης νέες προκλήσεις. Όπως σημείωσε δεν μπορεί να φανταστεί μια κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει τόσες πολλές, επάλληλες κρίσεις και δήλωσε περήφανος για όσα έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους 33 μήνες.

«Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Περάσαμε πολλές κρίσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν. Με χαλύβδινη άμυνα και πολύ ισχυρές συμμαχίες.

Στον αντίποδα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Παλεύουν δύο Ελλάδες, αυτή που προχωρά και αυτή που μένει καθηλωμένη. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορα μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα και χαίρονται γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Ωστόσο οι Έλληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό του έργου μας με σεμνότητα, μας περιμένουν καλύτερες ημέρες και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε λαός προκομμένος και μεθοδικός. Η δημοκρατία μας πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Μετά τη ρωσική εισβολή όλοι είμαστε σε πόλεμο και σε πολλαπλά επίπεδα. Στο γεωστρατηγικό μέτωπο η ρωσική εισβολή γίνεται μοντέλο προσομοίωσης, στο διπλωματικό γιατί αναδιατάσσει τις συμμαχίες, και στο οικονομικό γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Όμως δεν αδρανήσαμε το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης.

Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτήν την αδικία», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι και ο παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Μια φιλελεύθερη, κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στήριξης στην ιστορία του τόπου για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι, πρόσθεσε.  

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. 

Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την ελευθερία και την δημοκρατία. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Δύση. Υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις με τους φίλους μας για να μπορούμε και εμείς να ζητούμε την συμπαράστασή τους εάν αυτό χρειαστεί. Τελεία και παύλα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περνώντας στα θέματα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ανάπτυξη έκλεισε το 21 στο 8,3% την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, η ανεργία έπεσε κατά 4% και το ΔΝΤ έφυγε από την χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν.

«Έλεγα το 2019 ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα ισχύει ούτε και για το Δημόσιο. Τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι πολλές δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις κινητοποιούν την ανάπτυξη, ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Το Ελληνικό επιτέλους προχωρά και το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι του χρόνου γεγονός. Οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10% για να το πω απλά προσετέθη ένας 15ος μισθός, μία μόνιμη αύξηση συμπαρασύροντας και τα επιδόματα»

Για τις μεταναστευτικές ροές ανέφερε ότι σχεδόν μηδενίστηκαν και τόνισε ότι η κυβέρνηση είπε ότι θα φυλάξει τα σύνορα και το έκανε. Συνεχίζοντας τόνισε ότι η διπλωματία είναι η άλλη όψη της αμυντικής ασπίδας της χώρας και επισήμανε ότι η αποτρεπτική ικανότητα ενισχύεται.

«Για εμάς η Εθνική Άμυνα και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Παιδεία είναι ο βασικός ανελκυστήρας για κοινωνική ανέλιξη και ανέφερε τις 16.000 προσλήψεις κα την για πρώτη φορά θεσπίστηκε η αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού.

«Εφαρμόστηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής αναβαθμίζοντας και το πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Πολύ σημαντικό και το εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης», πρόσθεσε.