Φωτογραφία αρχείου
Ανοιχτή πρόσκληση για τη δημιουργία μιας ισχυρής και αξιόπιστης δημοκρατικής παράταξης
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου
Πρόταση Γ.Μεϊμάρογλου

Ανοιχτή πρόσκληση για τη δημιουργία μιας ισχυρής και αξιόπιστης δημοκρατικής παράταξης

Πρόταση προς τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ να απευθύνουν «ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης προς όλους ανεξαίρετα τους πολίτες και τα στελέχη του κεντρώου, του σοσιαλδημοκρατικού και του μεταρρυθμιστικού κεντροαριστερού χώρου», κατέθεσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Γιάννη Μεϊμάρογλου, λαμβάνοντας θέση στην αναταραχή που έχει προκληθεί μετά το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα στις ευρωεκλογές, καθώς και στις αμφισβητήσεις κατά του προσώπου του Νίκου Ανδρουλάκη από πρωτοκλασάτα στελέχη.

Ο κ. Μεϊμάρογλου τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης των ατομικών απόψεων των στελεχών, επισημαίνοντας πως «η συλλογική ευθύνη δεν απαλείφει την προσωπική ευθύνη του καθενός», ενώ, όσον αφορά το περιεχόμενο της πρότασής του εκτιμάει πως:

«είναι μια μοναδική ευκαιρία να απευθυνθούμε με ευρύ πνεύμα και όρους ισοτιμίας στους πολίτες που αυτοτοποθετούνται στο "Πολιτικό Κέντρο", το οποίο είναι άλλωστε και ο χώρος που ανέδειξε και διατήρησε επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη στην εξουσία».

«Η επιμονή σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες και μετωπικές φαντασιώσεις μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσουν. Γι αυτό και οι όποιες προτάσεις για, ιδεολογικές δήθεν, συγκυριακές συναθροίσεις πρέπει να απορριφθούν», υπογραμμίζει και τονίζει, όσον αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις, ότι «βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το να ξεπεράσει τις προσωποπαγείς μεθοδεύσεις και τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις τις οποίες η δημοκρατική παράταξη πλήρωσε πολύ ακριβά μέχρι σήμερα».

Ειδικότερα, αναφέρει: 

«Η συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η επιβαλλόμενη συζήτηση στα «όργανα», τα οποία θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις για τη μελλοντική πορεία του κόμματος, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη δημοσιοποίηση των ατομικών απόψεων των στελεχών. Η συλλογική ευθύνη δεν απαλείφει την προσωπική ευθύνη του καθενός επομένως και την υποχρέωσή του να εκθέτει ανοιχτά τις πολιτικές του απόψεις, γιατί αυτές έχουν σημασία και όχι οι όποιες προσωπικές διαφορές ή φιλοδοξίες.

Είχα την τιμή να εκλεγώ, στο τελευταίο συνέδριο, από τα μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Κι αυτό παρά το ότι, όπως είναι γνωστό, δεν ανήκω ιστορικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εμπνεύστηκα από το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη και το στήριξα με πάθος. Συμμετείχα στην ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής το 2017 με τη φιλοδοξία να συμβάλλω στην ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, ως σταθερού πυλώνα του πολιτικού συστήματος για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτό εξακολουθεί να είναι το κίνητρο της ενεργούς πολιτικής μου δραστηριοποίησης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε, για πρώτη φορά μετά την περίοδο της κρίσης, ότι ένα σημαντικό μέρος του κεντρώου χώρου παίρνει αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις πολιτικές της κυβέρνησης. Η μεταρρυθμιστική κόπωση που είχε διαπιστωθεί από καιρό καθώς και ορισμένες κινήσεις κατευνασμού των ακροδεξιών πιέσεων άφησαν εμφανές το αποτύπωμά τους στην κάλπη, κυρίως δια της αποχής από αυτήν. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να απευθυνθούμε με ευρύ πνεύμα και όρους ισοτιμίας στους πολίτες που αυτοτοποθετούνται στο «Πολιτικό Κέντρο», το οποίο είναι άλλωστε και ο χώρος που ανέδειξε και διατήρησε επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη στην εξουσία.

Το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήμερα) ιδρύθηκε όχι ως αντιδεξιό ή ως αντιαριστερό κόμμα αλλά ως μια αξιόπιστη δημοκρατική πολιτική δύναμη που επιδιώκει τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων και τη μείωση των ανισοτήτων, μέσα από μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση ενός νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός γνώμονας για την προώθηση και τη στήριξη κάθε μεταρρύθμισης. Η επιμονή σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες και μετωπικές φαντασιώσεις μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσουν. Γι αυτό και οι όποιες προτάσεις για, ιδεολογικές δήθεν, συγκυριακές συναθροίσεις πρέπει να απορριφθούν. Η ανάδειξη της δημοκρατικής παράταξης σε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας πρέπει να στηριχτεί σε προγραμματικές συγκλίσεις και όχι σε ετεροκαθοριζόμενες συγκολλήσεις ποσοστών.

Οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες προς το συνέδριο πρέπει να προχωρήσουν με συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, χωρίς πανικό και εκβιαστικές λογικές αλλά με επίσπευση του χρόνου ώστε να περιοριστεί η εσωστρέφεια και η ηγεσία που θα εκλεγεί να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση για την προετοιμασία της παράταξης εν όψει των εθνικών εκλογών. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το να ξεπεράσει τις προσωποπαγείς μεθοδεύσεις και τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις τις οποίες η δημοκρατική παράταξη πλήρωσε πολύ ακριβά μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις διαδικασίες θα αποτελέσει και την εγγύηση για την ευρύτερη απήχηση του νέου μηνύματος προς την κοινωνία και τους πολίτες.

Για τον σκοπό αυτό, η ΚΠΕ και το ΠΣ χρειάζεται να απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης προς όλους ανεξαίρετα τους πολίτες και τα στελέχη του κεντρώου, του σοσιαλδημοκρατικού και του μεταρρυθμιστικού κεντροαριστερού χώρου, προς όλα τα στελέχη που συνέβαλαν από διάφορες θέσεις και αξιώματα στη συνέχιση της πορείας της δημοκρατικής παράταξης και τη διάσωση της χώρας, καταβάλλοντας προσωπικό πολιτικό κόστος όποτε χρειάστηκε. Η πρόσκληση πρέπει να γίνει άμεσα και να αφορά στην ισότιμη συμμετοχή όλων στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών θέσεων καθώς και στις διαδικασίες οργανωτικής ανασυγκρότησης και εκλογής της ηγεσίας. Στο νέο ξεκίνημα για τη δημιουργία μιας ισχυρής και αξιόπιστης δημοκρατικής παράταξης δεν περισσεύει κανείς».

Διαβάστε Περισσότερα