Ανοιχτό το ενδεχόμενο "ναυαγίου" από Merkel-Hollande, ανεβάζει τόνους ο Erdogan

Ανοιχτό το ενδεχόμενο "ναυαγίου" από Merkel-Hollande, ανεβάζει τόνους ο Erdogan

Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις πρακτικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η Angela Merkel δήλωσε, επίσης, πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.  

Η καγκελάριος δήλωσε, ωστόσο, πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα.

Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

F. Hollande: "Δεν μπορώ να εγγυηθώ ευτυχή έκβαση" των συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να "εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση" των συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής.

"Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, "παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία", δήλωσε.

Οι ευρωπαίοι εταίροι θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί την πρόταση αυτή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος", τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και "τη συμφωνία των 28 επί του κειμένου που θα προκύψει" από τις συνομιλίες αυτές.

Θέλοντας να είναι "πολύ ευθύς και πολύ ειλικρινής", ο Ολάντ υπογράμμισε ωστόσο "ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται, κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς", οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, "αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών".

Ο Ολάντ επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί η εκεχειρία στη Συρία και να επιτευχθεί "μια πολιτική μετάβαση" στη Δαμασκό.

Μιλώντας για τη Λιβύη, ο Ολάντ τόνισε ότι είναι "μια άλλη κατάσταση που μας ανησυχεί" και επισήμανε "έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο" αν "το χάος συνεχιστεί και υπάρξουν νέες μετακινήσεις πληθυσμών" που θα περνούν από "τη Μάλτα, την Ιταλία και αύριο, για άλλη μια φορά, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία".

T. Erdogan: Η ΕΕ να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, και τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη "χορεύει σε ναρκοπέδιο" υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα "τρομοκρατικές" οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. Χαρακτήρισε επίσης "ανέντιμη και ανειλικρινή" τη στάση της Ευρώπης έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων.

"Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα"

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

"Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα", είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

"Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας", είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Συμφώνησαν επί της αρχής οι "28"- Κρίσιμη η συνάντηση με Davutoglu